Na svečanoj akademiji održanoj povodom Festivala nauke u Kulturnom centru Banski dvor, sinoć je za najboljeg studenta drugog ciklusa studija proglašena Vanja Danilović – student Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, dok je za  najbolji naučni časopis u 2016. godini proglašen časopis “Biomedicinska istraživanja” Medicinskog fakulteta u Foči.

Nagrada za najbolji naučni časopis uručena je glavnom i odgovornom uredniku ovog časopisa prof. dr Siniši Ristiću.

Osim nagrađenih predstavnika Univerziteta u Istočnom Sarajevu, nagrade su dobili i student matematike i informatike na američkom Univerzitetu Jejl Dejan Gvozdenac – za najboljeg mladog istraživača prvog ciklusa studija, te student doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Matea Zlatković – za najboljeg mladog istraživača trećeg ciklusa studija.

Nagradu za najbolju naučno-istraživačku instituciju dobio je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Kao najbolja naučna knjiga za 2016. godinu izabrana je knjiga “Prinos strnih žita: Sinteza, akumulacija i distribucija organske materije”, autora akademika Nove Pržulja.

Svečanosti uručenja nagrada prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, profesori, predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, drugih naučno-istraživačkih i visokoškolskih ustanova u Srpskoj, kao i brojni studenti.

Šesti Festival nauke održan je u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske, a posvećen je obilježavanju 160 godina od rođenja najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle.