motmrs

motrs1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje ove sedmice akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu vozača motocikala, lakih motocikala, mopeda i bicikala.
Akcija će se sprovoditi na području cijele Republike Srpske, a ima za cilj preventivno djelovanje MUP-a Republike Srpske kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda i unaprijedila bezbjednost učesnika u saobraćaju.
Najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda, u kojima učestviju vozači dvotočkaši su neprilagođena i nepropisna brzina, te tehnička neispravnost. Takođe, uočeno je da veliki broj motocikala, lakih motocikala i mopeda nije registrovano, te da vozači i suvozači ne koriste zaštitne kacige i nemaju položen vozački ispit za ovu kategoriju vozila.
U 2015. godini 13 vozača motocikala-mopeda je smrtno stradalo, a teške tjelesne povrede zadobio je 71 vozač. U istom periodu smrtno je stradalo 6 vozača bicikala, a teške tjelesne povrede je zadobilo njih 39. Za prva tri mjeseca 2016. godine teške tjelesne povrede su zadobila 3 vozača motocikala-mopeda i 7 vozača bicikala, dok poginulih lica u posmatranom periodu nije bilo.
Podsjećamo da je prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH obaveza vozača motocikala, lakih motocikala, mopeda i bicikala da koriste zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, te da vozači bicikala moraju pravilno koristiti i svjetloodbojni prsluk od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na učesnike u saobraćaju da dok upravljaju vozilima, vožnju prilagode stanju i uslovima puta, koriste propisanu zaštitnu opremu, da poštuju postojeće saobraćajne propise, te da se odgovorno ponašaju.

motrs2

motrs3

motrs4