Na pakovanjima gumenih bombona, uglavnom stoji da su napravljene od pirinčanog ili kukuruznog sirupa i šećera.

gumene bombone

Ipak, osnova gumenih bombona zapravo je želatin. Želatin je žućkasta, bezmirisna i bezukusna supstanca koja se dobija dugotrajnim kuvanjem kože, hrskavice i kostiju životinja, najčešće goveda i svinja. Najčešće se pravi od ostataka iz mesne industrije – kože, rogova, kao sitnih kostiju.

Želatin se najviše koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje i može se naći u hladnim mlečnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima. Dobijen je hidrolizom od kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, a i je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja.

Ipak, farmaceutski želatin koji se koristi u medicini je zapravo goveđi želatin, sadrži 18 aminokiselina i ima izuzetnu nutritivnu vrednost. Supe od kostiju su zato idealna preporuka za osobe s osetljivim crevima, budući da su bogate kolagenom, obnavljaju crevnu floru i jačaju imunitet.

Želatin se zato preporučuje u tretiranju bolnih zglobova, tetiva i kostiju, a posebno je dobar i za kožu, kosu i nokte, u borbi protiv celulita itd.

Ipak, ukoliko želite da osetite blagodati želatina, onda je bolje da se odlučite za neku drugu opciju osim gumenih bombona, koje su pune šećera i štetnih aditiva – potražite farmaceutski želatin ili pak počnite da kuvate supe od kostiju.