Prema najavama hidrometeorologa, zemlje regiona će narednih dana zahvatiti veoma hladan talas, koji će u pojedinim dijelovima spustiti temperaturu ispod minus 20 stepeni Celzijusa.

U Hrvatskoj se očekuje i jak, olujni i orkanski vjetar, koji će znato povećati osjećaj hladnoće, ali će doprinjeti smrzavanju mokrih i vodenih površina, saopšteno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za Istru, Kvarner i Kvarnerska ostrva, kao i Velebit i sjevernu Dalmaciju. Upozorenje stupa na snagu večeras u ponoć.

Očekuje se da će olujna i orkanska bura dostizati brzinu od 45 do 95 kilometara na sat, s najjačim udarima od 110 do 185 kilometara na sat.

Sve službe za zaštitu i spasavanje u kontaktu su s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, hitnih službi, apleuju nadležni, uz napomenu da je čelnicima tih službi skrenuta pažnja na praćenje vremenske prognoze i razvoja situacije na svom području, te da po potrebi aktiviraju Štabove civilne zaštite ili ga stave u pripravnost, a putem lokalnih medija upute građane da se snadbiju lijekovima, prehrambenim proizvodima i dječijom opremom.

U slučaju jake zime, hrvatska Državni uprava za zaštitu i spasavanje (DUZS) upućuje građane da što manje borave na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru, da prije izlaska na otvoreno obuku dovoljno toplu slojevitu odjeću i obuću i da ne zaborave da zaštite glavu i šake.

Građani bi takođe trebalo da izbjegavaju zaleđene vodene površine zbog opasnosti od pucanja leda, propadanja u ledenu vodu i utapanja, a da u prostorijama koje nisu grijane ispuste vodu iz vodovodnih cijevi, cisterni ili bojlera, sistema centralnog grijanja, pa čak i u toaletima.

Ekstremno niske temperature se narednih dana očekuju i u Bosni i Hercegovini, a u subotu će se na planinama živa na termometru spustiti na 24 stepena ispod nule, najavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Riječ je o hladnoj vazdušnoj masi s područa Evroazije. Ona će donjeti ekstremnu hladnoću na zapadni dio Balkana, što će stvoriti temperature niže od prosječnih za januar.

Klimatolog Ibrahim Hadžismajlović je za sarajevski portal Kliks rekao da se od petka do kraja sedmice i nekoliko dana naredne sedmice očekuju dosta niske temperature.

Tokom naredne sedmice, od 9. do 15. januara 2017, zadržaće se slično vrijeme s dosta niskim temperaturama, te će prosječne dnevne vrijednosti takođe ići prema nuli. Iz FHMZ BiH kažu da je riječ o ekstremno niskim temperaturama, te će u skladu s tim biti izdato narandžasto upozorenje za niske temperature vazduha.

Kada je riječ o rekordnim minimalnim temperaturama vazduha, na Bjelašnici je najhladnije bilo 2. januara 1905. godine, kada su izmjerena -33 stepena.

U Livnu je 11. novembra 1967. godine izmjereno -29,6 stepeni, a u Bugojnu 13. januara 1985. godine -29,4 stepena.

Kada je riječ o glavnom gradu BiH, rekord je zabilježen 24. januara 1964. godine, kada je izmereno -26,4 stepena Celzijua.

Veći broj lomova ekstremiteta

Zbog niskih temperatura i vremenskih neprilika posljednjih dana, više posla imaju i ljekari Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo, koji imaju povećan prijem pacijenata zbog lomova ekstremiteta.

Ljekari preporučuju građanima da po niskim temperaturama što manje vremena provode na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru, a to se posebno odnosi na hronične bolesnike, djecu, trudnice i starije osobe.

“Prije izlaska na otvoreno, obući dovoljno toplu odjeću i obuću, s naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta – šaka i stopala”, navode iz domova zdravlja.

Takođe se preporučuje izbjegavanje bespotrebnog kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.

I u Crnoj Gori se od petka najavljuju polarne hladnoće na celoj teritoriji države. Jutarnja temperatura u Podgorici će se za vikend spustiti na -11 stepeni, dok će na Žabljaku biti polarnih -28 stepeni.

Sutra se u Crnoj Gori predviđa umjereno do potpuno oblačno, u južnim predjelima povremena kiša, u ostalim predjelima susnježica i snjeg, a ponegdje su i u kontinentalnim predjelima na jugu kratkotrajno mogući susnježica i snjeg.

U poslepodnevnim satima i tokom noći se očekuje jačanje sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, osjetan pad temperature, prvenstveno na jugu prestanak padavina i smanjenje oblačnosti, dok će na sjeveru zemlje biti jakih snježnih mećava.

Tokom dana će sjeverni i sjeveroistočni vjetar biti u pojačanju, u noćnim satima pojačan i veoma jak, i dostići će udare olujne i orkanske jačine.

U Podgorici će se, za dane vikenda, jutarnja temperatura spustiti na rekordnih -11 stepeni, dok se kao najviša dnevna očekuje oko -5 stepeni.

Na Žabljaku će, kako procjenjuju meteorolozi, jutarnja temperatura biti oko -28 stepeni, a najviša dnevna -20.

U Budvi se u subotu očekuje jutarnja temperatura oko -7, a najviša dnevna oko 5 stepeni Celzijusa.

Izvor: RTS