Francuske vlasti aktivirale su preliminarne planove za premeštaj Predsedništva, ministarstava i drugih vladinih zgrada zbog opasnosti od poplava. Sena jutros počela da opada.

pariz-poplave-B-AP-Photo-Jerome-Delay2

Vodostaj reke Sene u Parizu jutros je nešto opao po prvi put u poslednjih nedelju dana, nakon što je prethodnih dana Sena na više mesta probila branu, a vodostaj se približio svom 30-godišnjem maksimumu, javljaju francuski mediji.

Trenutno vodostaj iznosi 6,07 metara iznad uobičajenog nivoa, pokazuju podaci francuske Hidrometeorološke službe, a prenela je agencija AFP.

Vodostaj je toliko iznosio i u petak naveče, nakon čega je porastao na 6,09 metara, što je izazvalo uvođenje vanrednih mera.

Vodostaj Sene je tada rastao dva do tri centimetra na sat i poplava je počela da pogađa i elitne delove Pariza.

Bezbednosne agencije navode da Predsedništvo i kancelarija premijera nisu neposredno ugroženi, ali skupština i ministarstvo spoljnih poslova su pod velikim rizikom, prenosi AP.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo izjavila je da vlasti preduzimaju vanredne mere i zbog opasnosti da se stabla drveća sruše na prolaznike, zato što je zemljište oko korena postalo rastresito.

Poplave su već napravile veliku materijalnu štetu gradu, ali su Parižani bezbedni, rekla je gradonačelnica.

Pariski muzeji, među kojima su i Lurv i Orsej, kao i druge ustanove kulture su zatvoreni, umetnine su evakuisane i uvedene su mere zaštite tih objekata.

Francuski premijer Manuel Vals, koji je danas u Atini na sastanku sa grčkim kolegom, kaže da je detaljno informisan o stanju, da su ministri na sastanku u Parizu i da je aktiviran krizni centar zbog mogućnosti nastavka poplava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je 20.000 ljudi evakuisano iz svojih domova širom Francuske u operacijama koje uključuju hiljade vatrogasaca, vojnika i drugih pripadnika specijalnih službi.

 

Izvor:Mondo