Pored velikog negodovanja zbog mjera zabrane upravljanja motornim vozilima po sistemu par-nepar, građani Kantona Sarajeva jutros uglavnom poštuju naredbu vlasti koja za cilj ima smanjenje zagađenja u gradu i okolini.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, motorna vozila na sarajevskim cestama odgovaraju nedjeljnom pravilu o suspenziji vožnje za motorna vozila čije registarske oznake završavaju parnim brojem.

Iz Operativnog centra MUP-a KS potvrđeno je da su patrole na terenu te da postupaju po predviđenom planu provjere privremenog režima.

U skladu sa odlukom kantonalnih vlasti jutros od 7.00 sati zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija registarska oznaka završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8, dok se već od ponoći zabrana odnosi na vozila sa neparnim brojevima.

Podsjećamo, ministar prostornog uređenja, građenja i okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić u subotu poslijepodne saopštio je odluku o novom režimu saobraćaja.

Ova mjera ne odnosi se na vozila policije, ministarstva odbrane, javnog gradskog prijevoza, komunalnih preduzeća i vozila sa diplomatskim tablicama te hitnih intervencija (hitna pomoć, Civilna zaštita, vatrogasci), kao i na vozila za snabdijevanje lijekovima i namirnicama.

Kazne za pravna lica koja se ne budu pridržavala odluke o saobraćaju vozila po principu par-nepar iznosit će od 1.000 do 5.000 KM dok će fizička lica biti kažnjavana novčanom kaznom od 500 do 1.000 KM.

Kasno obavještavanje, poklapanje odluke sa Božićem i za mnoge nejasna pravila uzrokovala su veliko negodovanje građana glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Izvor: Klix