Nakon tradicionalnog prijem dobrodošlice za sve učesnike i goste festivala u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo, „Lut fest 2018“ je sinoć zvanično otvoren u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Festival, na kojem će biti izvedeno 11 predstava, otvorili su reditelјi iz Bugarske Bonjo Lungov i Srbije Živomir Joković i predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Dobrinka Maksimović.

U okviru festivala večeras je otvorena i izložba pod nazivom „Tekstil, kao likovni medij“ autora Jasmine Dugić.

Gradska uprava i Turistička organizacija Istočnog Sarajeva predstaviće dana turističke potencijale grada Istočno Sarajevo u okviru pratećeg programa za goste i učesnike festivala „Lutkarske vrteške na Ravnoj planini i Jahorini“.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić i zamjenik gradonačelnika Danko Vučetić organizovali su prijem za učesnike i goste Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ na kojem učestvuju umjetnici iz Bugarske, Irana, Španije, Estonije, Srbije i Republike Srpske.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da „Lut fest“ karakteriše grad Istočno Carajevo i oplemenjuje ga.

„Lutkarstvo je posebna vrsta umjetnosti, vrlo ozbilјna. Drago nam je što ovu vrstu internacionalnog festivala imamo u našem gradu, jer je veoma bitno da djecu, na ovaj način, usmjeravamo ka pozorištu”.

„Važna nam je i afirmativna uloga ovog festivala. Naš grad je novi grad, ove godine obilјežavamo 25 godina postojanja, tako da nam je veoma važna promocija i afirmacija Istočnog Sarajeva“, istakao je Lučić prilikom prijema u Gradskoj upravi.

„Naša podrška i dalјe će biti neupitna. Nadamo se da će i svi ostali imati razumijevanja i pomoći da ovaj festival održi dostignuti nivo ili da bude još bolјi i kvalitetniji“, kaže Lučić.

„Nadam se da ćete se lijepo provesti i uživati u našem gradu, da ćete ponijeti lijepe uspomene iz Istočnog Sarajeva i Republike Srpske, te da ćete nam ponovo doći narednih godina“, rekao je Lučić na prijemu za učesnike i goste festivala.

 

Grad Istočno Sarajevo i ove godine finansijski je podržao organizaciju ovog festivala.