SPC slavi danas Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja. Prema verovanjima, na današnji dan se Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra

Zvezde-zvezdano-nebo-1-620x350

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja.

Pravoslavni vernici danas slave sveca kome je glava odsečena i tri puta sahranjivana

Prema verovanjima, na današnji dan se Sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra. Zato se veruje da će vam se tri želje, koje zamislite u ponoć pošto pogledate u nebo i – ostvariti.

Veruje se i da se nebo tačno u ponoć tri puta otvara tako da mrtve duše mogu lako da uđu u raj, a onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, biće mu sve tri ispunjene.

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja je hrišćanski praznik.

U 8. veku tokom ikonoborstva Jovanova glava preneta je u Komane, koje se smatra mestom prognanstva Svetog Jovana Zlatoustog.

Sveti-Jovan-Zlatousti-2

Tokom vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, oko 850. godine, glava Svetog Jovana je odneta u Carigrad, u carsku crkvu.

Za glavu Jovana Krstitelja vezuju se mnoga čuda isceljenja. Važno je istaći da, dok bi živ, „Jovan ne učini nijedno znamenje“ (Jn 10, 41) ali je njegovim moštima data blagodatna čudotvorna moć.

Jedna od najvećih hrišćanskih relikvija, desna ruka Jovana Krstitelja, koja je zahvatila vode iz Jordana i podigla se nad glavom Hristovom, završila je u manastiru u Cetinju.

Stradanje Jovana Krstitelja desilo se za vreme cara Iroda Antipe, koji je bio sin Iroda Starijeg, ubice vitlejemske dece rođenje za vreme Isusa Hrista, piše Mondo.

Tropar (glas 4): Kao božansko blago sakriveno u zemlji, Hristos nam otkri tvoju glavu, proroče i Pretečo.
Svi koji smo se sabrali da proslavimo pronalazak tvoje svete glave, pesmama divnim Spasitelju pevamo, koji nas spasava od propasti tvojim molitvama.

Izvor:(Telegraf.rs)