Međunarodni 21. festival malih scena i monodrame biće održan od 6. do 10. decembra u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, uz učešće glumaca i pozorišta iz Banjaluke, Šapca, Užica i Prištine, saopštili su direktor Festivala Mladen Janković i selektor Ljubo Božović. Grad Istočno Sarajevo i ove godine jedan je od pokrovitelja ove značajne manifestacije, a predjednik Skupštine grada Miroslav Lučić predsjedava Organizacionom odboru Festivala.

“Kao organizatori, potrudili smo se da obezbijedimo visok nivo kvaliteta programa Festivala, nastavljajući saradnju sa značajnim pozorišnim institucijama iz regiona, sa kojima ćemo ove godine realizovati pet predstava i četiri monodrame, a pripremili smo i bogat prateći program Festivala”, rekao je Janković.
Predstavljajući Program 21. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, on je istakao da će tokom ceremonije svečanog otvaranja ove manifestacije, u utorak, 6. decembra, u 19.00 časova biti predstavljena monografija “Dvadeset prvih festivala”, autora Radeta Simovića, kao i izložba Narodnog muzeja Šabac pod nazivom “Pozorišni plakat”, nakon čega slijedi predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske “Istina /ne/ boli”, autora Jelene Kojović Tepić.

Za srijedu, 7. decembra, u 16.30 časova predviđena je promocija knjige “Pisma Matildi K.” Miroslava Jankovića, potom u 18.00 časova autorski projekat Zorana i Nine Ćosić “Pripovetke jednog kaplara”, dok je za 20.00 časova zakazana predstavaa “Hipertenzija”, autora Svetislava Basare, sa glumcima Predragom Ejdusom i Branislavom Trifunovićem.

Trećeg dana Festivala, pjesnik Goran Vračar promovisaće u 16.30 časova svoju knjigu “Ispovest ludaka”, u 18.00 časova biće realizovan individualni autorski projekat “Gospod je živ” Dragane Bosnić iz Makedonije, a veče se završava predstavom Gorana Markovića “Govorna mana”, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Priština Tihomira Stanića, Jelene Orlović i Nebojše Đorđevića.

U petak, 9. decembra, u 16.30 časova književnik Nedeljko Zelenović imaće promociju knjige “Kratko čišćenje grla”, u 18.00 časova slijedi monodrama Siniše Maksimovića iz Šabačkog pozorišta “Četri suze Lazareve”, te u 20.00 časova predstava “Tektonika osećanja”, koju po tekstu Erika Emanuela Šmita igraju glumci Pozorišta iz Šapca.

Posljednjeg dana Festivala, 10. decembra, književnik Željko Pržulj promovisaće u 16.30 časova svoj roman “Vladika, slava mu i milost”, u 18.00 časova monodramu “Molitva”, posvećenu životu i djelu Petra Kočića, izvešće glumac iz Banjaluke Željko Stjepanović, dok je za 20.00 časova zakazana predstava “Odumiranje međeda”, po tekstu Branka Ćopića, a u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Užice.

Proglašenje pobjednika Festivala, najbolje monodrame, najbolje predstave, najbolje glumice i najboljeg glumca predviđeno je za 22.00 časa.

Selektor Festivala, dramski umjetnik Ljubo Božović izrazio je uvjerenje da pažljivi odabir monodrama, predstava, autorskih i gumačkih imena garantuje visok umjetnički nivo ove jedinstvene kulturne manifestacija na području Istočnog Sarajeva.

Žiri 21. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Istočno Sarajevo čine teatrolozi Rade Simović, predsjednik i članovi Ivana Erić i Zoran Todorović.

festival

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Međunarodni festival malih scena i monodrame je manifestacija koja se jednom godišnje održava u Istočnom Sarajevu.

Prvi festival, tada nazvan Festival monodrame Republike Srpske, održan je za vrijeme odbrambeno-otadžbinskog rata, u periodu od od 9. do 15. februara 1995. godine, kada su se u tadašnjem Srpskom Sarajevu, opštini Hadžići, publici predstavili akteri najmanjih dramskih formi, s obzirom da se u to vrijeme, vrijeme ratnih dešavanja, u kojima je i najmanji promil kulturnih dešavanja, veoma značajan, više nije moglo ni očekivati od pozorišnih stvaralaca.
Direktor i selektor Prvog festivala monodrame i malih scena Republike Srpske bio je Rade Simović, a sam festival je tada otvorio potpredsjednik Republike Srpske i jedan od najvećih evropskih šekspirologa i predsjednik Udruženja književnika Srpske, pokojni Nikola Koljević.

Ovaj festival je potvrđivao svoje postojanje time što je okupljao, prije svega, pozorišne stvaraoce iz Republike Srpske, ali i pozorišne stvaraoce iz okruženja, Srbije i Crne Gore, koji su se najprije predstavljali monodramom, kao oblikom pozorišnog izažavanja koji je veoma težak i koji je svojstven onim ljudima koji dosta znaju i imaju šta da kažu o pozorištu.

Osnovna karakteristika ovog festivala je što se bazira na pozorišnu kategoriju monodrame i malih scena, koje su veoma zahtjevne jer se tu radi o koncentraciji na samo dva ili tri glumca.

Festival malih scena i monodrame sa pravom se može svrstati u najznačajnije kulturne događaje Republike Srpske, jer je ujedno najstariji festival u Srpskoj, koji se konstantno održava i razvija zajedno sa kulturnom scenom Republike Srpske.

Festival je podijelio sudbinu sarajevskih Srba, kada je nakon samo jedne godine održavanja, egzodusom srpskog stanovništva iz Sarajeva i sam festival promijenio lokaciju održavanja, pa se od te, 1996. godine, prve poslijeratne godine, Međunarodni festival malih scena i monodrame održava na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo, tada Srpsko Novo Sarajevo.