Iako je Istočno Sarajevo, kada se govori o turizmu, poznatije po zimskoj sezoni, u toku ljeta u ovom gradu sve je više dešavanja i planova za nove sadržaje. Jahorina, Trebević i Romanija iz godine u godinu privlače sve više domaćih i stranih posjetilaca.

Najpoznatije po zimama na olimpijskoj planini Jahorini, Istočno Sarajevo pravi krupne korake i u ljetnoj turističkoj sezoni. Broj onih koji posjete ovaj grad zimi i ljeti, mogao bi se izjednačiti, tvrde u gradskoj Turtističkoj organizaciji.

“Naše preporuke su svakako Jahorina, sa svim svojim sadržajima. Od spa i velnes centara, šetnje u prirodi, biciklizma, planinarenja. Nezaobilazna je pećina Orlovača, zatim Romanija sa stazama za planinarenje i pješačenje. Ono što je hit je planina Trebević” tvrdi direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo Branka Spasojević.

A na Trebeviću, tačnije u sportsko-rekreativnom centru Brus, uživati mogu svi. Popularna su natkrivena mjesta za roštilj, dužina pješačkih staza u kompleksu je oko 5 km, a tu i brojni drugi sadržaji.

“Imamo restoran sa 640 sjedećih mjesta, bašte, nargila bar, zoološki vrt, gumeni grad, otvorenu igraonicu za djecu, bicikla, terene za pejntbol.Imamo i tri bungalova za iznajmljivanje koji su ljeti stvarno popunjeni tako da ukoliko neko želi da rezerviše, mora to uraditi bar 5-6 dana prije. Veliko je interesovanje, nemamo velike smještajne kapacitete, ali u budućnosti ćemo raditi na tome da ih povećamo” izjavio je Nikola Čvoro iz Centra za odmor i rekreaciju “Trebević-Brus” .

 

Planinarenje, alpinizam, biciklizam, paraglajding, samo su neke od aktivnosti koje mogu upotpuniti ljeto na Jahorini, Trebeviću ili Romaniji. Za one malo manje sklone sportskim aktivnostima na Jahorini je pripremljeno panoramsko razgledanje šestosjedom. A za dobro rashlađivanje tokom ljeta, pomoći može ulazak u pećinu. Pećina Orlovača, koja se nalazi u Sumbulovcu kod Pala, čini značajan dio turističke ponude ovog dijela grada. Prošle godine u Orlovači je urađena nova rasvjeta, ranije i prilaz pećini.

„Mogu vam najaviti da od ove godine počinje sa radom i Speleološko-ekološko društvo, koje upravo zbog ove djece treba nama u Palama, naravno Sumbulovcu i pećini Orlovača“ naglasio je Mladen Samardžić, stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale.

Uređenje pećine počelo je prije 15-ak godina, kada se krenulo sa značajnim istraživanjima. Tada su pronađeni ostaci pećinskog medvjeda stari 16 hiljada godina. Danas je ovdje stanište najugroženije vrste sisara u Evropi – slijepog miša.

 

Izvor: Elta televizija