Šesnaesti Međunarodni filmski festival pod motom “Važno je biti prvi” premijernim izvođenjem filma “Sveta Petka – krst u pustinji”, reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, sutra uveče biće otvoren u Istočnom Novom Sarajevu.

Otvaranje je planirano u 19.00 časova u sali Kulturnog centra.

Prethodno, za 11.30 časova predviđena je konferencija za novinare, a u 12.00 časova počinje “Kids fest” – Dječiji filmski program u okviru kojeg će djeci biti prikazan film “Leto kada sam naučila da letim”, reditelja Radivoja Andrića, najavila je Produkcija “Prvi kadar”, koja je organizator Festivala.

Nakon toga, slijedi takmičarski program Festivala, a potom i specijalna projekcija filmova za štićenike Kazneno-popravnog zavoda Kula.

Konferencija za novinare biće održana od 18.30 časova.

“Prvi kadar” svoje filmsko putešestvije u četvrtak i petak, 22. i 23. decembra, nastavlja u Zvorniku, gdje će, osim takmičarskog programa, u četvrtak u 19.00 časova biti repriziran pomenuti film “Sveta Petka – krst u pustinji”.

Za četvrtak u 17.00 časova predviđena je panel diskusija o temi “Religija na filmu”, kao i promocija knjige “Jevanđelje na filmu”.

Konferencija za novinare zakazana je za 18.30 časova.

U petak biće realizovan takmičarski i program za djecu koja će moći da premijerno u Republici Srpskoj pogledaju igrani film “Vučje bobice”, reditelja Sretena Jovanovića.

U planu je i održavanje Filmske škole “Prvog kadra” pod nazivom “Kako se gleda film: mala škola filmskog bontona”, koju vode filmski kritičari Đorđe Bajić i Zoran Janković.

Svečana ceremonija zatvaranja Festivala i proglašenje pobjednika zakazana je za petak u 19.00 časova, a prethodiće joj konferencija za novinare u 18.30 časova.

Svi ovi programi u četvrtak i petak biće održani u Domu omladine u Zvorniku.

Sponzori Festivala su gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, kao i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Medijsku podršku pružaju brojni mediji, dok je zvanična medijska agencija Festivala Novinska agencija Republike Srpske SRNA.

Izvor: Srna