Turska će podržati projekat izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo, rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanak sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Dodik je istakao da će auto-put Beograd – Sarajevo svima donijeti napredak, te naglaso da vjeruje da će taj projekat biti realizovan.

– Pandemija jeste usporila kontakte, ali oni su i dalje tu. Velika su očekivanja naše strane vezano za podršku izgradnji  auto-puta Beograd-Sarajevo. On će donijeti dobro i Republici Srpkoj i Federaciji BiH – rekao je Dodik.

Istakao je da je ključna podrška Erdogana kako bi se ovaj projekat realizovao.

– Uvjeren sam da je podrška predsjednika Erdogana ovom projektu odlučujuća za njegovu realizaciju. Potpisivanje sporazuma o investicijama i o priznavanju vozačkih dozvola je važno i sve ide prema još boljim odnosima BiH i Turske. Hvala Erdoganu i za 30.000 doza vakcina koje će Turska donirati BiH – naveo je Dodik.

Naglasio je da je Erdogan na pravi način doprinio stabilizaciji prilika ne samo u BiH, već na cijelom zapadnom Balkanu.

– Ima mjesta za sve, da niko nikome ne smeta, a da svako svakome želi da pomogne. Hvala mu i na podršci prema srpskom narodu, kao i prema svima ostalima – izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da je BiH složena zemlja.

– Ima naravno i nekih problema. BiH se nalazi se u protektoratu međunarodne zajednice, i treba da ohrabrimo Erdogana da zajedno i sami rješavamo svoje probleme, jer ako stranac ih rješava, onda svi zajedno imamo problem – istakao je Dodik.

Dodik je poručio da je jasno da je izgradnja auto-puta Beograd – Sarajevo najveći infrastrukturni projekat u BiH.

–  I on treba da prevazilazi svaku vrstu granice i da nas poveže i integriše sa Srbijom, i ne samo sa Srbijom, već i sa Turskom, a Skoplje će nam biti bliže za 180 kilometara. Ovaj put doprinijeće i ozdravljenju naše ekonomije – rekao je Dodik.

Turska će donirati 30.000 vakcina BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas na konferenciji za novinare da će Turska dostaviti BiH 30.000 doza vakcina.

– Želim da iskažem saučešće svim porodicama u BiH koji su izgubili borbu sa virusom korona. Dostavićemo BiH 30.000 doza vakcina – rekao je Erdogan nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Erdogan je naglasio da je na sastanku bilo riječi o jačanju saradnje u privredi i ekonomiji, kao i infrastrukturnim projektima.

Turski predsjednik naveo je da je obim trgovinske razmjene Turske i BiH nakon stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini povećan za više od devet puta i u 2020. godini dostigao je 650 miliona dolara.

On je rekao da je potencijal dvije zemlje daleko iznad postojećeg nivoa i cilj je da se trgovinska razmjena u najkraćem mogućem roku poveća na milijardu dolara.

Turski predsjednik dodao je da je istaknuta odlučnost za unapređenje bilateralne saradnje na polju energetike, zdravstva, namjenske industrije, turizma, te poljoprivrede, a naročito stočarstva.

“Na polju kulture i humanističkih nauka razgovarali smo o jačanju naših odnosa”, rekao je Erdogan, podsjećajući da je Turska prošle godine otvorila Generalni konzulat u Banjaluci kako bi unaprijedila saradnju na svim ovim poljima.

Tokom današnjih razgovora bilo je riječi i o temama regionalnog napretka i saradnje na Balkanu.

“Cijenjenog predsjedavajućeg i članove Predsjedništva BiH pozvao sam na samit Procesa saradnje jugoistočne Evrope, koji će u junu biti održan u Antaliji”, rekao je Erdogan i dodao da postoji želja, ukoliko budu povoljni uslovi, da bude održan trilateralni samit Turske, BiH i Srbije u Sarajevu.

Prema Erdoganovim riječima, postignut je i dogovor o oživljavanju trilaterale BiH, Turske i Hrvatske.