Pozorišna predstava “Sedmi dan”, rađena prema tekstu književnika Gorana Vračara i njegovog istoimenog romana, premijerno je večeras izvedena u Istočnom Sarajevu u okviru obilježavanja 25 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Reditelj predstave Aleksandar Lazić novinarima je rekao da gostoprimstvo koje je doživio u Istočnom Sarajevu pokazuje da specijalne veze između Republike Srpske i Srbije treba da budu toliko visoko i neraskidivo vezane da Drina bude žila kucavica, a ne mjesto koje razdvaja Srbe.

– Ovo je prvi put da imamo ovakve odnose između Srbije i Srpske. Ovo je samo mali početak i zapeta pred kraj rečenice, koju ćemo da vidimo u narednoj deceniji – poručio je Lazić.

Lazić je pojasnio da mu je osnovna dramaturška i rediteljska teza u pripremi predstave bio pokušaj da raščlani odnose između muža i žene na svijetu i momenat “bratoubistva”.

– Preko Goranovog romana meni se zapravo kao inspiracija javio Bajronov `Kain` koji sudi Boga što je njega izabrao da bude taj koji će ubiti. Ja sve što se dešava u ovom komadu – ubistvo između muža i žene, tretiram kao bratoubistvo. To što su oni muž i žena je potpuno druga dimenzija, jer ako smo od jenog rebra i ako smo nastali iz istog onda su oni u krajnjoj liniji brat i sestra – naglasio je Lazić.


Zašto je neko nekog ubio i potroši metak, a nije napisao pjesmu, je teza kojom je Lazić pokušao da odbrani civilizaciju i čovječanstvo u posljednjih par hiljada godina, s obzirom na to da smo u zadnjih desetak hiljada godina u jednom ozbiljnom ćorsokaku.

Književnik Goran Vračar je rekao da je već zakazano desetak premijera ove predstave, ali da je ova večerašnja ključna jer je proizvod specijalnih, ali i umjetničkih veza.

– U ovom komadu se pojavljujem ja kao pisac komada, Borko Močević, koji je napravio fantastičnu scenografiju i rekvizite, a tu su četiri beogradska glumca. Koreografija, djevojka koja je radila kostime, tvorac muzike Nino Ademović, ali i uvodni monolog koji čita Goran Sultanović je nešto što se nije desilo u Istočnom Sarajevu – naveo je Vračar.

Autor ističe da je ponosan na ovu predstavu, ali ne samo zato što je on pisac i što je ovaj komad večeras na sceni, već i zbog novog prijateljstva sa divnim ljudima koji su u posljednja dva i po mjeseca naporno radili.


Podršku za postavljanje ove predstave dali su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Pale, te Predstavništvo Republike Srpske u Beogradu, Ambasada Srbije u BiH, kao i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.

Večerašnjoj premijeri, koja je održana u skladu sa propisanim epidemiološkim mjerama, prisustvovali su poslaniciu Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Trifković Kulašinac iSonja Karadžić Jovičević, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, kao i brojni predstavnici kulturnog i političkog života grada.
Premijera u Kulturnom centru Pale zakazana je za sutra, a u Kulturnom centru u Zvorniku u srijedu, 17. marta.

Sve predstave počinju u 19.00 časova.

Ova predstava će igrati 26. marta u Beogradu, 29. marta u Kruševcu, 2. aprila u Srpskom narodnom pozorištu Novi Sad, 8. aprila u Banjaluci, a 15. aprila u Nišu.