Predsjednik Rusije Vladimir Putin danas slavi 64. rođendan.

Govoreći o samoj proslavi rođendana, portparol šefa države Dmitrij Peskov rekao je novinarima da će predsjednik Putin to učiniti u krugu rođaka i prijatelja.

Među poklonima koje je do sada dobijao od šefova država su rijetka književna izdanja, kopija Monomahove kape, tigar, pa čak i krokodil.

U čast ruskog lidera, predsjednik Indonezije je uz gitaru otpjevao „Happy Birthday to You“, a kolege iz Japana i Kine su mu poklonili japansko piće sake i tortu.

U kolekciji poklona se nalaze i kopija kape Monomaha, koju su napravili ruski juveliri, i karta federalnih okruga napravljena od uralskog poludragog kamena jaspisa.

Interesantan je i poklon predsjednika Moldavije od kojeg je Putin, naime, dobio živog krokodila sa posvetom: „Krokodil – jedina životinja koja ne ide unazad“, prenosi Sputnjik.

Za svoj 58. rođendan Putin je na poklon dobio mladunče tigra staro dva i po mjeseca po imenu Maša, koja danas živi u zoo-vrtu u Gelendžiku.

Za šezdeseti rođendan, Putin je od ruskog premijera Dmitrija Medvedeva dobio na poklon knjigu Aleksandra Benua o Carskom selu iz 1910. godine.

Među poklonima su i fudbalska lopta zlatne boje, koju su predsjedniku dali fudbaleri CSKA u čast osvajanja Kupa UEFA u sezoni 2004/2005, i 11 od 30 tomova sabranih djela Aleksandra Solženjicina, poklon njegove udovice Natalije.

I za kraj, kralj Bahreina Hamad ben Isa el Halif je prošle godine predsjedniku Putinu poklonio „Mač pobjede“, napravljen od čelika iz Damaska i plemenitih metala, koji je naručio za sebe lično.

Kada je riječ o samim poklonima, najveći dio njih se tradicionalno čuva u predsjedničkoj biblioteci, dok Putin samo neke poklone, dobijene od ličnih prijatelja, zadržava za sebe.

Izvor: ATV