sr1

ISTOČNO SARAJEVO, 16. DECEMBRA /SRNA/ – U Istočnom Novom Sarajevu danas je predstavljena knjiga “Srebrenički krug” novinara i publiciste iz Beograda Dragana Vujičića i prikazan film “Srebrenica-izdani grad” reditelja Ole Fluma.

Vujičić je naglasio da je knjiga nastala kao odgovor na pokušaj donošenja rezolucije Savjeta bezbjednosti UN u julu ove godine o Srebrenici.

“Krenulo je kao feljton o Srebrenici u ‘Večernjim novostima’ nakon čega sam odlučio da tekstove objavljivane unazad 23 godine objedinim u knjigu dok nas u tome ne spreči neko sudskom zabranom”, rekao je Vujičić.

On je dodao da je za vrlo kratko vrijeme došao do zaključka da se može govoriti samo da u Srebrenici nije bilo genocida.

Vujičić je rekao da se ne može govoriti o 7.000 do 8.000 ubijenih ljudi i da je sve to jedna “šarada međunarodne zajednice”.

Prema njegovim riječima, imao je sreću da razgovara sa penzionisanim pukovnikom Vojske Republike Srpske Ratkom Škrbićem koji je prethodno radio studiju “Srebreničke podvale” i dokazao da je u pitanju “velika alhemija u stvaranju žrtava”.

“Na sve što se pozivam u knjizi postoje podaci i navodim izvore. Svi dokazuju da se u Srebrenici nije dogodio to što se tvrdi da se dogodilo. Ratni zločin se dogodio, bilo je streljanja za koje mora da se odgovara, kao i skrivanja leševa, ali nije bilo genocida”, rekao je on.

Vujičić je dodao da je srpski narod sa obje strane Drine bio pred momentom da bude žigosan trajno u istoriji kao narod koji je počinio genocid.

On će knjigu “Srebrenički krug” promovisati 25. decembra u Kragujevcu, a u Banjaluci 9. januara, na Dan Republike Srpske.

Istoričar iz Beograda Miloš Milojević rekao je da je ova knjiga zanimljiva za čitaoca koji događaje u Srebrenici posmatra kroz istoriju i koji nije proživio ratna dešavanja.

“Ona je zato zanimljivija čitaocima u Srbiji nego u Republici Srpskoj, koji znaju šta se tačno dešavalo i u Srebrenici i tokom rata”, rekao je on.

Milojević je dodao da je važno da je knjiga izdata nakon 20 godina od tih dešavanja kada su Srbi bili izloženi žestokoj medijsko-propagandnoj ofanzivi.

Izvor: Srna