London — Banda prevaranata koju čini jedan Italijan i četvoro Srba iz Notingema osuđena je na 22 godine zatvora zbog prevare novcem iz monopola teške više miliona eura.

Vješti prevaranti su koristili novac iz društvene igre kako bi plaćali dijamante i skupocjeni nakit, a najveći ulov im je bio  6,1 milion funti. Oni su lažni novac držali u svežnjevima između pravih novčanica, a uspjeli su da prevare i prodavca nakita čiji su klijenti poznate ličnosti, među njima i oskarovac Kolin Firt.

Ukupan plijen u nizu prevara koje kao da su dio nekog filma iznosi oko osam miliona eura, a članovi bande su priznali i prevare od 420.000 funti u Bristolu i jednu od 200.000 funti u Lidsu.

Vođa operacije bio je Đani Akamo (44, bez adrese), koji se predstavljao kao stručnjak za nakit i dogovarao primopredaje sa draguljarima, a saučesnici su mu bili Dušica Nikolić (45), Dragoslav Đorđević (44), Džulijano Nikolić (26) i Bruno Nikolić (27), koji žive u Notingemu.

“Radili ste kao prava kriminalna grupa, uvjek ste koristili izvidnicu i brižljivo ste planirali svoja nedjela. Bila je potrebna posebna ingenioznost i trud da se izvedu ovakve stvari”, rekao je sudija na izricanju presude zbog krađe, obmane i prevare.

Akamo je osuđen na šest godina zatvora, Dušica Nikolić je osuđena na dvije i po godine zatvora, Džulijano Nikolić je osuđen na četiri godine i četiri mjeseca, Bruno na 22 mjeseca, a Dragoslav Đorđević, za koga se navodi da je rođen u Srbiji i da ima mjesto prebivališta u Notingemu, osuđen je na sedam godina i četiri mjeseca zatvora, jer je priznao i krađu nakita vrednog 250.000 funti.

Kako navode britanski mediji, Bruno i Džulijano su Đorđevićevi sinovi.

Na suđenju je detalno opisan proces njihove prevare i opisano je kako su varali iskusne trgovce brzim zamenama svežnjeva, tako što su u “sendvič” pravih novčanica stavljali lažne ili tako što su prekrivali reč “MONOPOL” na novcu trakama za svežnjeve.

Lažni novac nije otkrivan ni prilikom brojanja u mašinama, a prevaranti su čak napravili i poseban sto u kome su postojale tajne pregrade u kojima su čuvali svežnjeve lažnog novca kako bi mogli  nezapaženo zamjeniti za  pravi.

Primopredaje su ugovarane na otmenim mjestima i skupim hotelima, a Džon Kaleidža, poznati draguljar prevaren za 6,1 milion funti, tokom svjedočenja je rekao da mu je jedan kontakt rekao da ima “investitora koji je spreman da ‘pljune’ pet miliona eura samo na dijamante”.

Sa prodavcem su bili i telohranitelji, a nakon što su prave novčanice prošle kroz mašinu za brojanje, prevaranti su uspjeli da zamjene novac i “kupe” nakit i dijamante svežnjevima dejčjih novčanica od 500 “monopolskih” evra.

“Kada je keš ponovo provjeren, bilo je jasno da nešto nije u redu. U nekom trenutku tokom primopredaje, čovjek se vjerovatno okrenuo da ostavi mašinu za brojanje novca i došlo je do zamjene. Kriminalci su brzo nestali sa dijamantima i svojim novcem”, rekao je jedan od svjedoka.

Grupa je uhapšena krajem 2014. godine u stanu u Notingemu. Kod njih je pronađen dio nakita zakopan u saksije sa cvjećen, 150.000 funti u različitim valutama i mogo lažnog novca.

IZVOR: GARDIJAN, MIROR