Prezentacija novog digitalnog adresnog registra u okviru pilot-projekta, koji se prvi put provodi u Republici Srpskoj, održana je danas u prostorijama opštine Istočno Novo Sarajevo.

Adresni registar jeste evidencija svih ulica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata na području jedne lokalne zajedenice. Adrese su do sada bile evidentirane u analognom obliku, a prednost novih adresnih registara je to što su u digitalnom obliku i koriste tehničke podatke digitalnog katastarskog plana i ortofotogrametrijskih snimaka.

Novi način evidentiranja tačnih adresa je od ogromnog značaja za formiranje biračkih spiskova i cjelokupan izborni proces u BiH, zbog čega je i upriličena današnja prezentacija za predstavnike Centralne izborne komisije BiH.

Na održanoj prezentaciji tročlanu delegaciju Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove predvodio je direktor Miloš Komlјenović, sedmočlanu delegaciju Centralne izborne komisije BiH predsjednik Irena Hadžiabdić, a domaćin ovog skupa jeste načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić sa saradnicima.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komlјenović konstatovao je da je projekat adresnog registra doveden do samoga kraja, kada je riječ o opštini Istočno Novo Sarajevo.

„Upravo danas smo se okupili da razmijenimo iskustva i informacije sa Centralnom izbornom komisijom Bih, da bi oni rekli šta ih zanima u vezi sa biračkim spiskom, odnosno registrom i izbornim procesom, te šta to treba da bude dorađeno u ovom adresnom registru“, istakao je Komlјenović.

Komlјenović je istakao da je digitalni adresni registar u Republici Srpskoj završen u opštinima Istočna Ilidža i Istočni Stari Grad, a do kraja godine biće obuhvaćeno još osam opština i gradova koji su učestvovali u ovom pilot-projektu.

Komlјenović je naglasio da je cilј da adresni registar do kraja godine bude završen u 26 opština, u ovoj drugoj fazi.

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić prvenstveno je izrazio zadovolјstvo što je naša opština, jedna od tri opštine, koja predstavlјa pilot aktivnosti u ovom projektu a istovremeno je sve okončano.

„Mi smo opština koja postoji 25 godina i koja se neprestano razvija, u kojoj je adresni registar svih nepokretnosti elektronski popisan u jednoj bazi, odnosno softveru, koji se može nadograđivati, onda možemo reći da ipak sa razlogom nosimo epitet izrazito razvijene lokalne zajednice“, rekao je Ćosić.

On je istakao da je taj softver itekako koristan u praksi i opštinskim službenicima i stanovnicima.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić je rekla da je ovaj projekat veoma značajan zbog razmjene podataka, te istakla da će na ovaj način biti bolјe determinisani birači prema biračkim mjestima.

„Danas zapravo postavlјamo temelјe buduće saradnje za digitalno dobijanje podataka o biračima, a da se ne sumnja da li neko živi na određenoj adresi“, istakla je Hadžiabdićeva.

Izvor i  foro: Opština Istočno Novo Sarajevo