Psiholog Julija Svijaš, je formulisala 10 zapovijesti prave žene:

1. Ona ne juri za srećom

Ona uopšte ni za čim ne juri. Trčanje za srećom je najpopularniji i najgluplji sport. Svi mi negdje trčimo. Ka svijetloj budućnosti, sjutrašnjem danu, sledećoj godini, i tako dalje. Prava žena se ne bavi ovom vrstom “sporta”. Ona pliva životom, uvijek se nalazeći u sadašnjem danu.

 1. Sadašnjost je najinteresantnija i najvažnija od svega što okupira njenu pažnju 

  Naravno, ona ima planove za budućnost, ali ne odlaže život za sjutra. Ne čeka da joj pravi život počne kada konačno smrša, kada dođe princ, kada budu odgovarajuće okolnosti, itd, ona živi sada.

  3. Biti prava žena je velika privilegija, i ona to shvata

  Sa pažnjom se odnosi prema činjenici da je rođena kao žena, i vidi u tome posebnu vrijednost. Ona ne spoznaje sebe samo kao ženu na nivou pojma, ona osjeća sebe takvom. Za nju biti prava žena, nije ispit, nije teški posao i nije krst koji treba da se nosi cio život. To je dar i blagoslov sudbine. Prava žena njeguje u sebi ženstvenost na svim nivoima: unutrašnjem (osjećanja, emocije, misli) i spoljašnjem (tijelo, odjeća, ponašanje).

  4. Ona živi svojim tempom 

  Kada živite suviše sporo, nemate osjećaj da je to život. Kada živite suviše brzo, nemate vremena da osjetite život. Svako od nas ima svoj tempo života. Prava žena dobro zna i osjeća ga i živi u skladu sa njim. Ona sama reguliše svoje opterećenje i samim tim zadaje tempo okolnostima koje je okružuju.

  Prava žena živi tako da radi ono što želi a da ne izgubi ukus života. U njenim dejstvima najvažnija stvar nije broj pokreta, učinjenih u jedinici vremena, već tačnost proračuna i spoznaja da radi nešto i zbog čega radi.

  5. Ona je sebi na prvom mjestu

To ne znači da je sebična, bezosjećajna, ravnodušna ili cinična. To samo znači da prekomjerna želja da se bavi drugim ljudima je skriveni strah da se živi svoj sopstveni život. Pravoj ženi je interesantan njen život. Ona nikada ne gubi osjećaj vrijednosti svog ličnog prostranstva. Ali pri tom je sposobna da podrži, pomogne i da učestvuje u životu drugih ljudi.

Ona ne govori “da” ako joj srce govori “ne”. I uvijek slušaju sebe i vjeruje svojim osjećajima.

6. Njoj ne treba “knjižica za javno mnjenje”

Ovu knjižicu – za roditelje, nastavnike, komšije, rođake, prijatelje i kolege, još u djetinjstvu dobila je svaka djevojčica. Prava žena je bacila “knjižicu”. Neka drugi stavljaju štrik u kolonama: udata – neudata, obična – ne obična, sama – nije sama, kao kod svih – nije kao kod svih…Prava žena živi svojim orijentirima, sama ih smišlja i sama otvjelotvoruje. A ako nisu slični standardima drugih, to je mnogo ne brine. Ona dozvoljava drugima da ocjenjuju tako kako oni žele. Zna, da je misija “svidjeti se svima” glupa i nemoguća. Prava žena radi na sebi, ali nikada to ne radi da bi zaslužila nečije odobrenje. Ona to čini iz ljubavi prema sebi.

7. Ona je prerasla svoju “dobru djevojku”

“Dobra djevojka” to je vaspitanica roditelja. Ona ima samo zadatak da se svidi drugima, izazove odobravanje. Da se čak svidi i tada, kada želi da protestuje. “Dobra djevojka”, živi po principu “ja treba” ili “ne treba”. Ona se rijetko pita šta zapravo ona želi. Prava žena se udaljila od svoje “dobre djevojke”, a istovremeno odustala od težnje za odobravanjem i pohvalama. To ne znači da je ne zanima kako je ocjenjuju. Ona jednostavno nikome ništa ne dokazuje, a posebno ne na štetu sebi.

Za svoje osobine, koje se obično zovu nedostacima (a ko ih nema?), prava žena se odnosi snishodljivo. Ona ih vidi, ali ne dramatizuje. Ne sakriva ih, ali i ne paradira sa njima.

8. Ona ne igra dramu “Kako je moj život težak!”

Gledajući na nju, ne činiti se da preživljava: danonoćno zadađuje pare, briše, pere, čisti, brine o mužu i djeci. Nikada ne bi ni pomislio da se umorila, od popravki ili izgradnje vikendice. Čak i kada ima zaista veliki posao, prava žena nađe vremena da se oporavi i izgleda dobro.

Ona ne izigrava žrtvu, jer zna da okolnosti nijesu teške same po sebi, već zbog njenog odnosa prema njima.

9. Usamljenost je za nju dar

 

Svoje periode usamljenosti, ako oni postoje, prava žena cijeni i voli. Ne teži da ubaci u svoj život slučajne poznanike ili muškarce, samo da ne bi bila sama sa sobom. Biti sam sa sobom, to je blago. Najbolje vrijeme da obnovi energiju, napuni svoj život spokojstvom i dubinom. Prava žena je interesantna sama sebi i uživa u samoći sa zadovoljstvom

10. Ona voli svoju starost. Uvijek!

Prava žena živi u svojoj sadašnjosti, stvarnoj starosti, koristeći sve njene prednosti. Ona ne priča priče o sebi o tome da je za nešto u tom dobu “već kasno” ili ” još rano”. Ova filozofija je izgovor za one koji koriste godine za prikrivanje svojih strahova ili unutrašnjih ograničenja.

Prava žena može sve i u bilo kom životnom dobu. Zato kod nje nema i neće biti žaljenja zbog toga što nešto nije uspjela. To ne znači da ona ne brine o sebi i ne teži da izgleda dobro.