Vjenčanje je jedno od najbitnijih odluka u životu, ali njegovo planiranje zna biti jako stresno. Osim što iziskuje mnogo vremena za organizaciju, ukoliko se odlučite imati svadbu, planirajte da izvodjite veću sumu novca.

Trend svadbi s velikim brojem gostiju još uvijek popularan te da u nekim krajevima BiH postoje svadbe koje broje preko 200 pozvanih gostiju.

Mladenci zajednički novac daju za lokaciju odnosno restoran i hranu, a pored toga slijedi izbor za muziku i fotografa. Međutim, budući da su cijene značajno visoke, a životni standard u BiH je lošiji u odnosu na zemlje Zapada, gdje mladenci traže inspiraciju, ova organizatorica vjenčanja navodi i na šta su sve mladenci u BiH spremni kako bi organizirali svoju svadbu.

“Međutim, s obzirom na trend Pinteresta, Instagrama i generalno života na društvenim mrežama, nažalost, ljudi koji žive u Bosni i Hercegovini su spremni dizati kredit da bi napravili tu neku svoju bajku, a kada to ne rade, onda najčešće očekuju da veći dio svadbe partnera plate i od poklona odnosno koverti koje gosti daju”, zaključila je Azra Likić. Stoga smo istražili koliko koštaju neki najbitniji segmenti proslave vjenčanja u Sarajevu.

Iznajmljivanje prostora i restorana

Kada je riječ o iznajmljivanju prostora postoje dvije varijante, a to su svadbeni saloni i prostorije namijenjene za zabave te restorani.

Ukoliko se odlučite na iznajmljivanje praznog prostora, on se može iznajmiti cijeli ili u odnosu na broj gostiju koji dolazi. Ukoliko plaćate samo stolicu, ona može iznositi između 15 KM I 30KM. No, tu morate računati i cijene hrane i pića odnosno usluge keteringa.

Ako ste više za opciju restorana, cijene takozvane stolice mogu iznositi od 35 KM pa sve do 100 KM. Cijenu određuje mnogo faktora. Naprimjer, cijena ovisi od toga želite li da vam ugostitelji poslužuju hranu i piće u neograničenim količina, birate li opciju švedskog stola ili serviranu večeru. Također, cijena ovisi od toga planirate li posluživanje alkohola na svadbi.

Neki restorani u svojoj ponudi nude i svadbenu tortu, koja je ranije uračunata u cijenu, a neki hoteli sa svadbenim salama u cijenu računaju i noćenje za mladence. U prosjeku cijena stolice u restoranu između 60 KM i 70 KM.

Torte

Cijena torte ovisi o sastavu i broju gostiju. Cijena u prosjeku po komadu iznosi između od tri do pet KM. Posljednjih nekoliko godina nešto popularnije su torte koje se ukrašavaju fondan masom pa je njihova cijena nešto viša u odnosu na torte sa šlagom. U Sarajevu su podjednako naručuju torte u slastičarnicama, ali i one domaće kod privatnih lica.

Vjenčanice – kupiti ili iznajmiti?

Vjenčanica je jedna od bitnijih stvari za svaku mladenku, a njihova cijena ovisi od brojnih faktora, kao što su: dužina, kroj, materijal i brend.

Ako se odlučite da šijete haljinu, tu posebno igraju ulogu materijali i kompleksnost kroja, ali nemojte zaboraviti uračunati i cijenu osobe koja će skrojiti vašu vjenčanicu. Stoga, cijena materijala i šivanja može ići od 100 KM pa sve do 10.000 KM. Mladenke u Sarajevu u prosjeku izdvajaju oko 500 KM za novu haljinu po njihovom ukusu.

Cijena vjenčanica za iznajmljivanje u Sarajevu mogu se pronaći u rasponu od 250 KM do 12.000 KM. Ukoliko se odlučite za kupovinu, cijene idu od 300KM do 3.000 KM. Međutim, mnoge djevojke preporučuju odlazak u neke druge gradove kao što su Kiseljak, Istočno Sarajevo i Vitez, jer su cijene značajno niže u odnosu na ponudu u glavnom gradu BiH.

Odijela

Smatra se da su muškarci nešto manje zahtjevni od žena kada je riječ o odijevanju za vjenčanje, ali cijene odijela oduvijek su bile visoke. Tako se u Sarajevu, ali i u BiH mogu pronaći odijela u rasponu cijena od 300 KM pa sve do 1.000 KM, a većina ih u svoju cijenu ne uključuju dodatnu opremu kao što košulja, kravata ili leptir-mašna, cipele i kaiš.

Muzika

Cijene muzičara su nešto veće u odnosu na proteklih nekoliko godina. Međutim, još uvijek je moguće pronaći muzičare koji će svirati po nešto nižoj cijeni. Ukoliko se odlučite za neku jednostavniju varijantu kao što su akustične svirke gdje imate dva do tri muzičara, platit ćete u prosjeku oko 500 KM.

Za puni sastav bendova u Sarajevu, možete platiti od 1.000 KM do 3.000 KM, dok za neke popularnije i traženije bendove cijene idu od 5.000 KM pa na više. Cijena utiče i na to kakav repertoar tražite, kakvo ozvučenje planirate i koliko dugo planirate svirku. Ako planirate svadbu radnim danom, očekujte da su cijene nastupa nešto niže nego vikendom.

Fotografiranje kao vrlo bitan segment svakog vjenčanja

Profesionalni fotografi su posljednjih desetak godina veoma traženi za vjenčanja. Njihova cijena može ovisiti od niz faktora pa je teško odrediti prosječnu ili zvaničnu cijenu svakog fotografa.

Naime, cijena može ovisiti o broju gostiju, o tome koliko lokacija želite posjetiti ili želite li imati i snimatelja na svojoj proslavi. Manje poznate fotografe za osnovno fotografisanje vjenčanja od 100 KM i 300 KM, a za poznatije fotografe možete platiti i do 3.000 KM ako planirate fotografisanje i snimanje za cijeli dan. Također, mnogi fotografi naplaćuju svoje usluge i po satu.