Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković je svečano ozvaničio početak takmičenja u okviru Prve košarkaške mini lige grada Istočno Sarajevo, u kojoj će učestvovati sedam ekipa sa više od 180 igrača iz svih opština u sastavu grada, te Rogatice i Sarajeva.

Vuković je izrazio zadovolјstvo što je grad Istočno  Sarajevo u prilici da bude pokrovitelј i sponzor prve gradske mini lige u košarci.

„To je za nas jako važno, s obzirom na to da je grad Istočno Sarjevo specifičan po tome što u svom sastavu ima šest opština, a do sada nismo imali takmičenje  koje ima gradski karakter“, rekao je on.

Vuković je  zahvalio Udruženju „Refleks“,koje je tehnički organizator mini lige, što su imali tu ideju, a grad mogućnost da  pomogne, kako bi  imali ovaj veoma važan sportski događaj.

„Važno je da imamo mini ligu, jer je košarka u Istočnom Sarajevu u prethodnih  dvadesetak godina imala određene  uspone i padove, a i danas, možda nije na zadovolјavajućem nivou“, kazao je on i dodao da se nada da jedna ovakva liga sa mladim košarkašima, koja će se igrati narednu godinu dana, može da doprinese bolјem razvoju košarke na području grada.

Vuković je naglasio da je specifičnost ove lige i to što će djeca igrati u dvoranama na Sokocu, Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži, a neke utakmice će se igrati i u Rogatici, što je dobro  da se mladi košarkaši navikavaju da igraju i u gostima.

Grad Istočno Sarajevo je dogovorio sa uduruženjem „Refleks“ da se završni turnir odigra povodom slave grada Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića idućeg septembra što će biti šlag na toru prve mini lige u košarci“, rekao je gradonačelnik Vuković.

Predstavnik Udruženja „Refleks“ iz Banjaluke Želјko  Krunić, koje je i organizator mini košarkaške gradske lige, rekao je da je  učešće uzelo sedam košarkaških klubova iz  svih opština u sastavu grada Istočno Sarajevo, te Rogatice i Sarajeva.

Krunić je kazao da će se danas odigrati tri utakmice kojima će biti označen početak prvog sportskog takmičenja u gradu Istočno Sarajevo koje ima karakter gradske lige.

Prema njegovim riječima, ideja je da se završni turnir lige odigra u septembru 2018. godine u čast slave grada Istočno Sarajevo  – Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića.

„Prije tri godine smo pokrenuli sličnu ligu u Banjaluci  gdje se kao pun pogodak pokazala i organizacija i samo odigravanje lige. Mislimo da će i liga u Istočnom Sarajevu biti pun pogodak“, naglasio je on.

Krunić se nada da će  uskoro  organizovati  sličnu ligu i u dijelu Semberije, i na taj način bi obuhvatili tri regije, a u završnom takmičenju bi učestvovalo oko 20 timova iz cijele Republike Srpske.

„Osnovna ideja je da se  djeca takmiče i igraju jer djeca ovog uzratsa u Republici Srpskoj imaju vrlo malo mogućnosti da se takmiče“, ističe on i dodaje da postoji mogućnost da djeca koja smo treniraju, a nemaju mogućnost da igraju utakmice, vrlo brzo prestanu da se interesuju za košarku.

Trener Omladinskog košarkaškog kluba „Slavija 1996“ Stefan Stanić istakao je da mu je drago da je pokrenuta jedna ovakva inicijativa i zahvalio je Gradu na podršci.

Stanić je istakao da su ovakve manifestacije značajne za rani uzrast djece koja se bave košarkom.

„Prihvatili smo da učestvujemo u ovom takmičenju i  uvijek ćemo prihvatiti bilo kakve manifestacije ovakvog karaktera“, kazao je on.

Generalni pokrovitelј Prve mini košarkaške lige je grad Istočno Sarajevo.

Izvor i foto: Grad Istočno Sarajevo