Vladimir Putin planira da lansira svoje novo oružje u ratu protiv terorizma: armiju pacova kiborga.

pacput

Ruski naučnici nadaju se da će kombinovati najnovija tehnološka dostignuća sa izuzetnim čulom njuha pacova i tako omogućiti ovim životinjicama da nanjuše eksploziv na manje dostupnim mestima.

Ako se u eksperimentima pokažu kao uspešni, glodari će moći da upozore svoje vlasnike na opasne i ilegalne materijale na vreme.

Postoji samo jedan problem: potrebna su tri meseca da se pacov adekvatno istrenira, a oni žive samo godinu dana.

To znači da će naučnici neprekidno morati da obučavaju bataljone pacova, kako bi uvek bili u pripravnosti.

Trenutno tri tima rade na projektu Laboratorije za neurotehnologije percepcije i prepoznavanja na Južnom federalnom univerzitetu u nadi da će razvijanjem dodatnih neurona zaduženih za čulo njuha kod pacova omogućiti da njihovi nosevi postanu još osetljiviji.

Mikročip, koji izgleda kao perika za pacove, detektuje fiziološku reakciju pacova pre nego što pacov uopšte reaguje. Zahvaljujući posebnim algoritmima, naučnici će prikupljati podatke o cerebralnoj reakciji pacova na različite mirise. Pre toga, oni moraju obučiti životinje da prepoznaju eksplozive i droge, što može biti vrlo komplikovano.

Međutim, na ovom polju već su ostvareni brojni pozitivni rezultati. Afrički hrčci-pacovi već su korišćeni za otkrivanje mina u Angoli, Tanzaniji, Mozambiku, Kambodži i Tajlandu.

Kolumbija ih za to koristi na aerodromima, dok u Izraelu pacovi kontrolišu prtljag.

Izvor: b92