Vladimir Lenjin mrtav je već 91 godinu, ali njegovo telo i dalje izgleda kao da spava. Koliko košta takvo čuvanje tela, koje je duh davno napustio?

LENINJ

Foto: Larry Koester / Flickr.com

Vlada Rusije objavila je da će ove godine potrošiti oko 13 miliona rubalja (200.000 dolara) na konzerviranje Lenjinovog balzamovanog tela.

Iznos je saopštila Državna agencija za javne nabavke i biće iskorišten kako bi telo pokojnog lidera izgledalo kao „živo“.

Iako su tokom poslednjih godina mnogi insistirali da Lenjin treba da se sahrani (istraživanje je pokazalo da 82 odsto Rusa smatra da bi trebalo da se telo konačno smesti u grob), Kremlj je odbacio tu mogućnost.

Lenjin je balsamovan eksperimentalnim tehnikama, koje zahtevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana “Mauzolejska grupa” naučnika. Na vrhuncu posvećenosti očuvanju ostataka nekadašnjeg lidera, tim je brojao 200 stručnjaka koji su radili u laboratoriji i pravili specijalne preparate.

Njima je prioritet da sačuvaju oblik, težinu, boju i fleksibilnost tela, u odnosu na biološka tkiva, pa su određene delove kože i mišića zamenili plastikom i drugim materijalima.

Na svake dve godine telo se uranja u kupku od glicerola i kalijum acetata na po 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu naučnici, može biti očuvano vekovima.

Iako su uklonjeni krv, sve telesne tečnosti i unutrašnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umesto kože, nanet je materijal od mešavine parafina, glicerina i karotena.

Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR nastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućno kretanje krvi kroz bubrege donora tokom transplantacije.

Lenjinovo telo balsamovano je na zahtev Staljina. Umro je u 53. godini 1924. a njegovo telo bilo je izloženo u Moskvi.

 

 

Izvor:B92