Izložbom ikona škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske sinoć je u Istočnom Novom Sarajevu nastavlјena manifestacija „Principovi dani“ u Istočnom Novom Sarajevu.

Rukovodilac Pravoslavnog centra za mlade jerej Mladen Drobnjak izjavio je novinarima da su se rado odazvali na poziv Opštine Istočno Novo Sarajevo da u okviru „Principovih dana“ pokažu šta se to radi u okviru Škole ikonopisanja Pravoslavnog centra za mlade.

Drobnjak je naglasio da su djeca svojim radovima koji su predstavlјeni sinoć pokazala koliko su napredovala tokom sedam mjeseci.

„Škola ikonopisanja koja je počela da radi u novembru prošle godine ima 60 članova od čega je 40 osnovaca i srednjoškolaca, te grupa od 20 starijih koji su i ranije pohađali slične škole i koji to rade na ozbilјnijem nivou“, rekao je Drobnjak.

On je najavio da će krajem septembra biti održana izložba ikona po uzoru na ikone koje se nalaze u muzejima Mitropolije dabrobosanske, Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu i Manastiru Dobrunu.

Drobnjak je dodao da se i na Palama planira otvoriti škola ikonopisanja, napominjući da je u okviru Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske pokrenuta i škola crtanog filma.

„Polaznici ove škole animiranog filma će sa crtanim filmom o Svetom Savi biti učesnici Međunarodnog festivala animiranog filma u Nišu. Ekipa koja radi sa našom đecom dolazi iz niške Škole crtanog filma, a oni su i organizatori festivala“, pojasnio je Drobnjak.

Aleksandra Klisura, student završne godine Crkvene umjetnosti i slikarstva Bogoslovskog fakulteta Foča, koja vodi Školu ikonopisanja u Istočnom Novom Sarajevu, izrazila je zadovolјstvo činjenicom da su polaznici mogli pokazati šta su naučili.

„Djeca su zaista zainteresovana da uče i kroz ikonopis ulaze u vjeru i hrišćanstvo. U početku obično dođu radi slikanja, a kasnije se zainteresuju za crkveni život i žitije svetitelјa koje slikaju“, kaže Klisura.

Nakon otvaranja izložbe, posjetioci su imali priliku da prisustvuju koncertu kulturno-umjetničkih društava „Slavija“, „Boško Vujadin“ iz Kasindola i „Bratstvo“ iz Vojkovića.

Po završetku koncerta prisutni posjetioci su se pridružili igri kulturno-umjetničkih društava, gdje je odigrano tradicionalno srpsko kolo.

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo