Koncertom Osnovne i Srednje muzičke škole iz Istočnog Novog Sarajeva i Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu 26.06.2017. je zvanično počela manifestacija „Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu“.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić otvorio je manifestaciju i obratio se okuplјenim posjetiocima, istakavši da se „Principovi dani“ prvi put organizuju u našoj opštini, te da je spomenik Gavrilu Pricipu u istoimenom parku postavlјen na današnji dan prije tri godine, što predstavlјa poseban kuriozitet.

„Potrudićemo se da `Principovi dani` postanu tradicionalni, te da iz godine u godinu budu bogatiji kulturnim, umjetničkim i zabavnim programom, koji će biti prilagođen za najmlađe, ali i one malo starije“, rekao je Ćosić.

On je istakao da manifestacije neće biti isklјučivo vezana za park Gavrilo Princip, već i za galeriju „Kućanski“, koja bi za dvije do tri godine trebalo da preraste u muzej u Istočnom Novom Sarajevu, koji će imati postavku „Mlade Bosne“, ali i druge postavke.

On je rekao da su do devedesetih godina prošlog vijeka svi u BiH imali jedinstveno mišlјenje o Gavrilu Principu, izrazivši nadu da će nakon ove manifestacije i teških vremena, koja su prošla, o ovom pripadniku „Mlade Bosne“ ponovo zavladati jedinstveno mišlјenje.

Prisutna publika je sinoć imala priliku da uživa u koncertu posvećenom Vidovdanu i vidovdanskim herojima, i ovom prilikom uživala u zvucima etno muzike sa primjesama klasične, koju su izveli učenici Osnovne muzičke škole iz Istočnog Novog Sarajeva.

Publika je takođe uživala u koncertu klasične muzike u izvođenju Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te imala priliku čuti djela Đorđa Jovančića, obrade tradicionalnih pjesama, rusku pjesmu „Kalјinka“, i dva valcera.

Izvor: Opština Istočno Novo Sarajevo