Nedavno je na facebook-u kreirana stranica pod nazivom “Otrgnuto od zaborava” čiji je idejni tvorac gospođa Roksanda Mičić i udruženje “Probudi se”  iz Vojkovića. Stranica ima za cilj da otrgne od zaborava stare kuće i druge objekte koji su izgrađeni prije 1960. godine u Sarajevskom polju, a koje trenutno postoje u Istočnom Sarajevu!

Cilj je da se ne zaboravi i da se ostavi bilo kakav trag, na život prije izgradnje Istočnog Sarajeva, kao dokaz postojanja i jednog prošlog vremena! Rijetke su stare kuće koje datiraju od prije 1960 godine,a koje nisu srušene ili napuštene! One su ujedno dokaz našeg postojanja na ovom prostoru i svojevrstan kulturno-istorijski spomenik našeg naroda!Pomozite da ostavimo trag, da otrgnemo od zaborava svoju istoriju i svoje postojanje! Poručuju urednici stranice “Otrgnuto od zaborava”.

Pogledajte kako izgleda jedan od strih kuća koja se nalazi u pravcu Foče, na putu za more,morali ste proći pored ove kuće. Da li vam je ikad privukla pažnju? Da li znate kada je sagrađena? Da li je je po vašem mišljenju stara?

kuca2

Ovo je jedna od starih kuća iz Sarajevskog polja! Sagrađena 1928. godine! Kuća koja pripada familiji Trapara i jedna je od najstarijih kuća na cijelom Sarajevskom polju! Kuća ima karakterističan izgled i model za to doba! Pored kuće se nalazi i pomoćna kuća ili ljetna kuća takođe stara isto toliko ili možda i više! Kuća je bila zapaljena za vrijeme drugog svijetskog rata i sad se na njoj mogu vidjeti sitne prepravke i izmjene prozora, ali je sačuvala svoj autentični izgled! Ovom prilikom molimo sve Trapare i druge ljude koji imaju saznanja i stare fotografije kuća sagrađenih prije 1960. godine, da ih pošalju ili napišu za potrebe projekta bilježenja starih kuća (da bi ostao trag i dokaz postojanja)! Takođe, ako imate stare predmete iz tog doba da pošaljete fotografije ili dozvolite da ih ja fotografišemo! Naravno svako ko želi da se pridruži ovom projektu je dobrodošao.

Više informacija na Facebook:otrgnutoodzaborava