Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo u saradnji sa Europe Robotics Week, Opštinom Istočna Ilidža i Opštinom Sokolac, povodom sedmice robotike implementira projekat pod nazivom „Učimo sa robotima“.

Obuka o programiranju i načinu rada robota je održana u Osnovnoj školi „Petar Petrović Nјegoš“ u Istočnoj Ilidži.

Mladenka Pandurević, direktor Gradske razvojne Agencije Istočno Sarajevo istakla je da je značajno da učenici imaju priliku da učestvuju u ovakvim radionicama.

„S obzirom da smo mi pokretači cijele ove priče na teritoriji Grada Istočno Sarajevo, a u toku je evropska nedjelјa robotike, mi smo došli na ideju da sa stručnim timom lјudi provedemo projekat u našim školama. Jako nam je značajno da učenici iz naše male sredine imaju priliku da učestvuju u ovakvim radionicama. Značajno je još više što će ovi roboti ostati u školi gdje će djeca u nastavnim i vannastavnim aktivnostima moći da rade sa njima. Vidjeli smo da su djeca za kratko vrijeme super savladala osnovne programe, i jako su zainteresovani. Pozvali smo i ostale škole sa teritorije Grada Istočno Sarajevo da učestviju i dobiju priliku da i oni dobiju robote koji će im biti na raspolaganju da uče na njima“, izjavila je za naš portal Pandurevićeva.

Alen Pilјak, predsjednik udruženja građana „EduLab“ iz Srbije, koji je održao ovu obuku rekao je da je jedan od najvažnijih zadataka pružiti djeci priliku da uče i rade u nauci i tehnici.

„Mi se baš cilјano bavimo lego robotikom i lego didaktičkim sredstvima u nastavi. Meni je izuzetno zadovolјstvo što sam mogao da dođem ovdje, ovo je već treći dan da radim u nedjelјi evropske robotike, i ono što sam svugdje vidio i što je jedinstveno za svu djecu definitivno je da su gladna znanja, a to je ono što je predivno i što je najvažnije. Imamo konačno djecu koja shvataju da je znanje, rad u nauci i tehnici jedna pozitivna vrijednost“, dodao je je Pilјek.

Direktor Osnovne škole Petar Petrović Nјegoš, Zdenka Perendija je zadovolјna ovim projektom jer djeca kroz učenje o robotima pokazuju svoju kreativnost, a istovremeno uče matematku i informatiku. Posebnu zahvalnost je izrazila Gradskoj razvojnoj agenciji koja je poklonila školi dva robota koji će biti na raspolaganju svim učenicima ove škole.