Više od 5.000 đaka učestvovalo je u prezentacijama o zaštiti od digitalnog nasilja i drugih oblika zloupotreba interneta, koje su održane na ovogodišnjem IT karavanu, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Poslednji ovogodišnji program kampanje za pametnu i bezbednu upotrebu novih tehnologija izveden je za učenike OŠ “Nikola Vukičević” u Somboru.

“Sa đacima smo razgovarali o opasnostima na internetu, između ostalog, i o tome kako da prepoznaju i prijave takozvane igre izazova, predatore i slične negativne onlajn pojave, ali i o brojnim pozitivnim mogućnostima koje tehnologije nude za brže napredovanje u učenju i poslu”, istakla je Matić.

Ona je podsetila da su za osnovce održane i radionice robotike, kao i da je svakoj od ukupno 17 škola koje su bile u programu, poklonjen edukativni set robota za učenje programiranja, sa kojim će učenici moći da učestvuju na nagradnom takmičenju sledeće školske godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, prezentacije su vodili glumac i muzičar Bojan Ivković, psiholozi i stručnjaci za digitalne komunikacije Ana Mirković i Sanja Knežević, kao i inspektori Ministarstva unutrašnjih poslova, dok su osnove robotike demonstrirali instruktori iz udruženja “Edulab”.

Kampanja IT karavan koja je pokrenuta prošle godine kada je obišla 15 gradova u Srbiji, ove godine realizovana je od 12. aprila do 25. maja, i osim u školama predstavljena je i u tehnološkim i kulturnim centrima, kao i na gradskim trgovima, gde su za građane promovisani programi za razvoj informacionog društva.

Partneri Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na projektu su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova, organizacija “Save the Children” za severozapadni Balkan i kompanija “Microsoft”, a kampanja je sprovedena u Novom Pazaru, Pirotu, Nišu, Zaječaru, Kraljevu, Užicu, Čačku, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Novom Sadu, Pančevu i Somboru.

Izvor: RTS