Nova pravila za zloupotrebu telefona u školama

Nova pravila za zloupotrebu telefona u školama
Nova pravila u RS-u: Ko zloupotrijebi mobilni telefon biti će izbačen iz škole.
Zbog zloupotrebe korištenja mobilnih telefona tokom nastave i snimanja videaa za vrijeme boravka u školama i njihove dalje distribucije ili u svrhu prevare u postupku ocjenjivanje, đaci u srednjim školama u RS ubuduće će biti izbačeni iz škole.

Naime, iz Ministarstva prosvjete i kulture RS kažu da su novim Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, koji će uskoro stupiti na snagu, zloupotreba korištenja mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje video-klipova za vrijeme boravka u školi te njihova dalja distribucija ili u svrhu prevare kod ocjenjivanja definisani kao teža povreda obaveze učenika, prenose Nezavisne novine.

Za težu povredu obaveze učenika, prema ovom zakonu, učeniku može biti izrečena vaspitno-disciplinska mjera, odnosno isključenje iz škole“, kazali su iz nadležnog ministarstva.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, kazao je da đaci zloupotrebljavaju korištenje mobilnih telefona, ali da će se tome uskoro stati na kraj.

“S obzirom na to da je novim Zakonom o srednjem obrazovanju predviđeno da učenik može biti izbačen iz škole ukoliko koristi mobilni telefon u nedozvoljene svrhe smatram da će se djeca uozbiljiti, da će morati voditi više računa, ali i uprava škole, razrednici i sami roditelji“, kazao je Bajić.

On očekuje da bi na taj način trebalo doći i do smanjenja vršnjačkog nasilja, jer smo, kako kaže, svjedoci da tinejdžeri uglavnom preko društvenih mreža dogovaraju tuče i razna maltretiranja.

“Doći će do pooštrenih mjera zbog snimanja video-klipova u školama i oko škola, situacija se mora uozbiljiti”, ističe Bajić.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, ističe da je negativna upotreba telefona u školama nešto sa čim se pokušavaju boriti na razne načine, ali nailaze na velike poteškoće.

“U mojoj školi grupa učenica je osnovala viber grupu u kojoj stalno tračaju jednu učenicu i prave joj smicalice, ali još je to sve kao neslana šala, nije se desio ozbiljniji incident. Ja sam bila protiv toga kada su me pokušale ubaciti u tu viber grupu”, kaže jedna srednjoškolka iz Banja Luke.

I Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju definirao je kao težu povredu dužnosti učenika zloupotrebu mobilnih telefona u vrijeme nastave i snimanje video-klipova.

“Ovim zakonom je definirano da za teže povrede dužnosti učenik može biti sankcionisan ukorom direktora, ukorom nastavničkog vijeća i premještanjem iz jedne škole u drugu”, kažu iz Ministarstva.

Stevica Đogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije, kaže da mnogi učenici zloupotrebljavaju korištenje mobilnih telefona na razne načine, od onih najbezazlenijih, korišćenjem telefona za komunikaciju u vrijeme nastave, pa do težih prekršaja, zloupotrebe slikanja i sličnih stvari, kao i vršnajčkog nasilja.

On je saglasan da učenici treba da imaju mobilni, ali da isto tako treba da se uredi način na koji se može koristi.

“U učionicima za vrijeme časa bude strogo zabranjeno korištenje telefona”, pojašnjava Đogazović i ističe da učenik koji za vrijeme časa koristi telefon ne može da prati nastavu.

Da u potpunosti treba zabraniti mobilne telefone u školama smatra Slavko Dragosavljević, direktor OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Srpcu, koji kaže da će novi zakon biti primjenjiv ukoliko to budu primjenjivali svi – od direktora, nastavnika pa do samih učenika. 

Izvor:Radio Sarajevo/Nezavisne

Foto:Srednja.hr

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *