Ove godine 4. oktobra, Crkveni igrački ansambl “Branko” iz Niša je,  kao jedan od predstavnika Srbije učestvovao je na manifestaciji ” Susreti prijateljstva – Radost Evrope u Beogradu. U okviru iste manifestacije, 6. oktobra, je u sali Svetosavskog doma pri Sabornoj crkvi Eparhije Niške, održan je koncert djece iz Sarajeva, Temišvara, Kosmeta i Niša. Federacija Bosne i Hercegovine je ove godine po prvi put imala svoje predstavnike na susretima u Nišu, koju je prefstavljalo Kulturno umjetničko društvo “Baščaršija” iz Sarajeva.

KUD”Baščaršija” iz Sarajeva je, ovom prilkom, uzvratio posjetu CIA “Branko” Niš, koji je ove godine nastupao na Dječijem festivalu održanom na Ilidži. KUD “Baščaršija” se niškoj publici predstavilo sa igrama iz Sarajevskog polja. Rumuniju su predstavljala djeca ansambla DUNA “Sveti Nikola” Varjaš, Temišvar, djeca iz Gračanice predstavljala su Kosmet.

slika3

Aleksandar Ždrale, predsjednik gradske opštine Palilula-Niš, istakao je, da su ovakve manifestacije izuzetno značajna za pravi razvoj djece i međusobno razumijevanje. Gostima je pružena prilika da obiđu između ostalog i arhieološko nalazište Medijana. Vjerujemo da su Nišlije bili uzorni domaćini Sarajlijama.

slika4

Fotografije sa FB strane KUD “Baščaršija” i FB stranice Niš Folklorni ansambl Branko.