Samo se radom ili hrabrošću može postići ugled među ljudima, prisiliti ih ne da vas vole i nagrade, ali svakako da vas cijene i poštuju. Naravno da je rad bolje i sigurnije sredstvo, jer hrabrost nije od prirode svakom dana, a osim toga – za nju se rjeđe i prilika pruža, dok je za rad i radljivost uvijek ima. I ne govorim ovdje o unutrašnjem zadovoljstvu koje čovjek ima od dobro svršenog posla i koje svakako vrijedi više od svih nagrada i priznanja ljudskih, zapisao je Ivo Andrić o čovjekovom radu.

A da je ono što se rukama stvori razlog za ponos, znaju Sarajlije Alisa Čaber i Adi Rahić, životni i kreativni partneri, koji se godinama unazad, pored primarnih zanimanja, bave i izradom nakita – pravih malih nosivih skulptura.

Nakit kao mala savremena skulptura prepoznatljiv je u komunikaciji percepcije i stava, odnosno umjetničko je djelo koje naglašava kako individualnost umjetnika, tako i individualnost onoga koji nakit nosi, a Alisa za “Nezavisne” kazuje kako su se ona, akademska grafičarka, i Adi, pravnik, našli u svijetu kreativnog djelovanja.

“Pomalo je postalo kliše da se većina kreativaca otkako zna za sebe bavila nekim vidom likovnosti, ali ljudi se vjerovatno rađaju sa tim porivom, tako da sam i ja odmalena najviše voljela crtati, igrati se različitim materijalima, praviti nešto drugačije od formi koje su već dostupne… Završila sam gimnaziju i, iako mnogima put ka budućem zanimanju ide u smjeru ‘sigurnijih’ poziva, ja sam zamišljala konačno kreativnije dane, te sam upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje sam završila umjetnički poziv kao magistar grafike”, objašnjava kreativka i dodaje da se danas u profesionalnom radu više bavi teorijskim dijelom umjetnosti, te da je nakit bio odlična forma u kojoj je nastavila praktičan rad.

Ogrlice, narukvice, naušnice kriju se iza naziva brenda “Make Me”, koji ove godine broji šest godina postojanja, a Alisu smo pitali da li mali kreativni tim pravi skice po kojima radi, te kako dolaze na ideje za razne dizajne koji krase nakit.

“Studiji su mi omogućili i otvorili spoznaju analiziranja i razmišljanja kao i sagledavanja problema kao multidimenzionalnih elemenata i pristupanja svakom sa određenim djelovanjem, empatijom, sudjelovanjem… Sa druge strane, grafika je uvijek otisak materije i pronalazi način spajanja u gotovo svim suvremenim praksama. Po prirodi sam znatiželjna osoba i ta osobina dosta utječe na moj rad, poput angažiranja u sasvim novoj dimenziji oblikovanja umjetničkog nakita ‘Make Me’. U ovoj priči u kreiranju originalnih i individualiziranih komada mi se pridružio životni partner Adi”, pojašnjava akademska grafičarka.

Kazuje da su, s obzirom na to da pri radu koriste drvo i kožu, morali učiti o obradi materijala, ergonomiji produkta, te da je pristup izradi eksperimentalan i individualan.

“Sve radimo sami, od nacrta za određeni komad nakita, preko rezanja drveta, brušenja, obrađivanja, farbanja i uklapanja elemenata, pa sve do najljepšeg dijela posla koji se ogleda u oslikavanju drveta, crtanju i usklađivanju sa bojom kože koju posebno lijepimo i prošivamo. Ovaj posao iziskuje jedan interdisciplinarni proces jer pored umjetničkih i akademskih znanja iz dizajna, crteža, slikarstva i kiparstva, potrebno je poznavati i nekoliko zanatskih vještina. U tom smislu mogu tvrditi da svaki komad nakita jeste malo unikatno umjetničko djelo, odnosno nakit danas predstavlja dobar medij, jer se nosi posvuda i može se na isti način koristiti kao poruka u kontekstu slike, teksta, fotografije ili filma”, navodi kreativna Sarajka.

Kada je izbor materijala od kojih će nakit izrađivati u pitanju, Alisa objašnjava da su se za drvo i kožu odlučili jer su u prošlosti prvi komadi nakita pravljeni upravo od prirodnih materijala, te da smo, nažalost, u današnjem savremenom svijetu sve više okruženi umjetnim materijalima.

“Stoga smatram da se sa jedne strane prirodni materijali danas i zbog toga više cijene, ali i sa druge strane naš izričaj u ovoj formi nakita se pronašao najbolje u prirodnim materijalima drvetu i koži zbog velike mogućnosti obrade i primjene. Istovremeno su prednosti nošenja nakita od prirodnih materijala ugodniji, jer oživljavaju određene emocije kontakta sa prirodom”, priča za naš list Alisa.

“Make Me” nakit predstavljaju nekonvencionalni predmeti koji su u vezi sa modernim kupcem sa izraženim stavom za novo i personalizovano, a kupuju ih sve generacije – od najmlađih, koji bi željeli da imaju nešto posebno nacrtano na ogrlici, do starijih, koji vole istaći odjevnu kombinaciju unikatnim detaljem.

“Naš nakit, kao mala savremena skulptura, prepoznatljiv je u kvalitetnoj komunikaciji percepcije i stava, odnosno to je umjetničko djelo koje naglašava kako individualnost umjetnika, tako i individualnost nositelja. Konačan izgled ‘Make Me’ nakita, a što govori i samo ime brenda, nastaje u suradnji nas i naručioca, prema tome je isticanje individualnosti kroz naš nakit omogućeno i kroz učestvovanje u procesu izbora boja, a mi potom kombiniramo motive i oblike elemenata”, priča Alisa o nakitu koji nosi predznak “personalizovani”.

Pitali smo svestranu kreativku sjeća li se prvog komada nakita koji je mali tim izradio, te čuvaju li i upoređuju te prve radove sa nekim novim, a da bi sagledali kako je to sve izgledalo prije šest godina, kada su počinjali, a kako danas.

“Kao i na svakom početku, nije bilo jednostavno, niti su proces rada i konačni rezultat izgledali kao danas, sve smo morali učiti postepeno i trebalo je dosta vremena da se usavršimo. Krenulo je od dnevnog boravka u kojem smo rezali i obrađivali materijale, do napredovanja i premještanja rada u radionicu, gdje danas uz sve potrebne mašine i alate izrađujemo nakit. Prvi primjerci su meni osobno u tom trenutku bili odlični jer se ideja realizirala, ali danas kad negdje pronađem ‘stari’ komad, naravno da je daleko od dobrog izgleda, tehnički vrlo loše izveden, ali kao i u svakom poslu treba rada, truda i vremena da biste postigli odgovarajući rezultat”, ponosna je Alisa na ono što su Adi i ona zajedničkim snagama ostvarili.

Radovi nastali kao plod kreativnih ideja mogu se poručiti putem Facebook stranice “Make Me” i Instagram stranice makeme.ba, te ih je moguće kupiti u jednom sarajevskom dućanu, a kreativce smo pitali koliko znači uspjeti u svom gradu, naći način da se sugrađanima, ali i onima koji dolaze u Sarajevo ponudi kvalitetan rad.

“Svakako je lijep osjećaj vidjeti na nekome komad nakita koji je izašao iz naše male radionice. Ono što je za mene uspjeh i što me još više raduje jeste da se u posljednje vrijeme desila popularizacija i potražnja za ručno rađenim produktima. Razlog je vjerovatno usmjeravanje i poticanje kupaca ka etičnom pristupu modi, poznatijem kao slow fashion. A u konceptima u kojem se nalazi i naš nakit je upravo  ideja u  proizvodnji manjih količina produkata koji su od kvalitetnijih materijala koji su održivi, zatim poticanje na promjenu načina na koji kupujemo, odnosno da se kupuje manje, ali kvalitetnije, kao i načinu na koji pristupamo i brinemo o produktima”, navodi Alisa.

“Make Me” nakit mogao se pronaći i na više adresa van granica BiH, međutim posljedice pandemije virusa korona spriječile su takvu vrstu saradnji, a kreativci vjeruju da će se uskoro sve vratiti ka normalnijim tokovima.

“Učestvovali smo i na nekoliko dizajnerskih sajmova, ali svakako najvećim uspjehom smatram poziv za predstavljanje na izložbi suvremenog nakita u Milanu u sklopu Design Fashion Weeka, što je bio i ujedno jedan od dokaza da djelujemo u skladu sa suvremenicima umjetničkog nakita”, ponosna je Alisa.

Stil koji najbolje opisuje nakit “Make Me” jeste da on nije moderan niti trendovski u smislu uniformisanosti i komercijalnosti, već je vizuelno dojmljiv – eksperimentalnim umjetničkim rješenjima Alisa i Adi su u stalnom poigravanju s likovnim elementima, prostorom i volumenom, plohama i linijama, svjetlom i bojom, odnosno geometrijskim i apstraktnim izričajem.

“Prema tome, ovakav stil smatramo bezvremenskim, može funkcionirati uvijek, bez obzira na razdoblje i trend, a i odličan je medij za prenošenje umjetničkog izričaja ili određene ideje koja se zatim nosi posvuda i tako prolazi kroz društvo. Upravo je to jedna od karakteristika suvremenog nakita, kada se u epicentar stavljaju misli i ideje koje stoje iza njega, dok je dragocjeni materijal potisnut u drugi plan”, navodi grafičarka i umjetnica.