vm1

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” biće održan od 16. do 20. maja u Istočnom Sarajevu pod motom “Bukvar lutkarstva”, izjavio je danas Srni direktor i selektor festivala Vitomir Mitrić.

On kaže da će 17. izdanje “Lut festa” obilježiti 25 programa, deset pozorišta iz devet zemalja, te bogat takmičarski, prateći i edukativni program.

“Učešće 167 ansambala iz 31 zemlje na dosadašnjnim festivalima prilog su istoriji i antologiji svjetskog lutkarstva, što ovaj festival jasno i nedvosmisleno karakteriše kao jednu od najznačajnih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srpske, daleko van njenih granica”, naglašava Mitrić.

Kao što školski bukvar, ističe on, na simboličan način predstavlja prvi susret djece sa školom i svijetom odraslih, tako i lutkarsko pozorište predstavlja prvi susret djece sa pozorištem i svijetom pozorišne umjetnosti.

Prema njegovim riječima, savremeno lutkarsko pozorište, kao magija pozorišne umjetnosti otkriva svijet bajki na nov, moderan način, koji je kroz istraživački proces novih formi dokazao da je riječ lutke moćnija od bilo koje riječi čovjeka, zbog čega je bukvar lutkarstva svake godine bogatiji za nove stranice ispisane riječima lutaka iz cijelog svijeta.

Otvaranje festivala biće u znaku izložbe “Refleksija misli i osjećanja” koju priprema Lazo Savić, osnivač i umjetnički rukovodilac Međunarodne likovne kolonije “ART simpozijum Jahorina”.

Mitrić kaže da će prve stranice bukvara ove godine ispisati Dečije pozorište Subotica sa predstavom “Par cipela” u režiji Todora Valova, koja će otvoriti ovogodišnji festival 16. maja u 13.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Osim pozorišta iz Subotice, Srbiju će na festivalu predstavljati Pozorište lutaka iz Niša sa predstavom “Zlatokosa”, u režiji Jelene Đorđević.

Iz Estonije će se ove godine publici predstaviti poznato Pozorište Tulevski, sa novom predstavom “Tri rokenrol praseta” u režiji Amele Vučenović, a iz Rumunije dolazi pozorište Kompanija “Fantazija” sa predstavom “Mister Panč i DŽudi”, čiju režiju potpisuje Labadi Eva.

Publika će na ovogodišnjem festivalu prvi put imati priliku da vidi pozorište iz Gruzije i to Profesionalno državno lutkarsko pozorište “Batumi” koje dolazi sa predstavom “Crvenkapa” u režiji Zuraba Cincadzea.

Predstava “Šuma priča” pozorišta “Kruna Tarle art” iz Hrvatske slobodna je interpretacija djeci poznate pripovijetke “Zlatokosa i tri medvjeda”, dok će se reditelj Todor Valov iz Bugarske publici predstaviti sa još jednim rediteljskim ostvarenjem, predstavom “LJepotica i zvijer” Pozorišta lutaka iz Mostara.

Iz Velike Britanije publici će se predstaviti Lutkarsko pozorište “Nojsi Oster” sa predstavom “Običan Bob”, u režiji Nika Palmera.

Državno lutkarsko pozorište “Sliven” iz Bugarske odigraće najnoviju predstavu “Kresivo”, čiju režiju potpisuje Biserka Kolevska, a Mini teatar LJubljana iz Slovenije na scenu donosi poznatu bajku “Snježana” reditelja Marela Bečka.

U okviru edukativnog programa festivala, biće održano Master klas predavanje pod nazivom “Razne vrste improvizovanih lutaka” Konstantina Karakostova iz Bugarske.

“Kao i prethodnioh godina, veoma važan segment festivala su promocije izdanja iz oblasti lutkarstva i pozorišne umjetnosti. Posebno je značajno i prvo festivalsko izdanje knjige `Savremeno bugarsko lutkarstvo`, djelo neprocjenljive vrijednosti, autora Radoslava Lazića. Profesor Lazić je najznačajniji pozorišni istraživač u cijeloj Jugoistočnoj Evropi i veoma je važno što je dio svoga vremena posvetio i bugarskoj pozorišnoj umetnosti, koja zauzima značajno mjesto u svijetu lutkarstva”, naveo je Mitrić.

On dodaje da će Festival ove godine predstaviti još jedno značajno izdanje iz oblasti lutkarske umjetnosti – knjigu “Put ka mome Todoru”, autorke Amele Vučenović.

Knjiga je, pojašnjava Mitrić, posvećena srpskom vašarskom lutkarskom teatru, jednom od “bescenzurnih” lutkarskih teatara koji postoji u mnogobrojnim zemljama svijeta, u mnogim narodima.

Autor daje etno-kulturni i istorijski osvrt nastanka i razvitka srpskog profesionalnog teatra i kao njegovog nerazdvojnog dijela – narodnog lutkarskog teatra “Kuku Todore”.

U pratećem programu festivala biće održane i kreativne radionice za učesnike festivala, radionica “Lut festov balon skulputure”, performansi i igranje predstava u Gradskom Parku, u amfiteatru Scene “Lutkalište”.

Međunarodni festivalski žiri radiće u sastavu: reditelj iz Bugarske Bonjo Lungov /predsjednik/ i članovi – Valentina Fursova reditelj iz Estonije i Amela Vučenović reditelj iz Rusije.

 

Izvor:Nezavisne