Dvadeset dvogodišnji Ivan Čekić iz Lukavice, ima poseban hobi kojim se danas bavi jako mali broj ljudi, kolekcionar je kutija cigareta koje prikuplja već pune četiri godine. Prva kutija, sa kojom je započeo sakupljanje svoje kolekcije, je kutija kubanskih cigareta Cherchill, koju je dobio na poklon od tetke iz Švajcarske. U vremenu od četiri godine Ivan je uspio prikupiti 1230 različitih kutija cigareta iz oko 80 zemalja svijeta. U kolekciji ima i limitiranih kutija te onih iz davne 1960. godine, pa sve do danas. Bitno je istaći da Ivan Čekić dolazi iz porodice u kojoj vlada ljubav prema kolekcionarstvu, Ivanova majka je kolekcionar figura slonova a tata kolekcionar razglednica.

Ivan Ivan je svoje kutije prvobitno počeo prikupljati samo sa svojih putovanja, zatim i one sa naših prostora, a potom i razmjenom sa drugim kolekcionarima širom svijeta. Najveći broj kutija je nabavio putem Facebooka iz: Brazila, Hongkonga, Japana, Amerike, Egipta, Kube, Kostarike, Rusije, Slovačke, Češke, Poljske, Austrije, Holandije itd.

Ivan2Ivan3Ivan ističe: „Ovaj hobi nije težak ali je zahtjevan i oduzima dosta vremena, mada meni to ne predstavlja veliki problem zato što sam kroz ovaj hobi stekao dosta novih prijateljstava iz različitih zemalja širom svijeta“.
Ivanu je cilj da se prijavi u Guinness-ovu knjigu rekorda, što je nedavno i učinio, ali njegova kolekcija još uvjek nema dovoljan broj primjeraka da bi oborio rekord trenutnog rekordera.

Ivan je takođe pokušao da organizuje humanitarnu izložbu svoje kolekcije ali nije naišao na podršku, te se nada da će u budućnosti te planove i ostvariti.
U Beogradu se 28. i 29. novembra održava Sajam kolekcionara na kojem Ivan planira da prisustvuje i sa kojeg će nam, nadamo se, poslati slike.

Ovom prilkom Ivan Čekić se zahvaljuje svojoj porodici i svim prijateljima koji ga podržavaju u njegovom kolekcionarstvu i planovima koje ima za budućnost.

Poziva sve one koji imaju neki primjerak koji bi mogao upotpuniti njegovu kolekciju, a posebno sljedeće vrste: Pina colada, Panda, Mango i Teqila sunrise, da mu se jave putem Facebook profila: Ivan Cekic ili na telefon 065 409 032.

Napominjemo da ovo nije nikakva promocija cigareta niti duvanskih proizvoda.