Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić i potpredsjednik Skupštine grada Miroslav Divčić položili su danas vijenac na centralnom spomen-obilježju na Vojničkom groblju Mali zejtinlik na Sokocu, na kojem je sahranjeno više od 1.000 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Vučetić je rekao da ovo sveto mjesto treba da bude opomena svima da žrtve koje su pale za očuvanje Republike Srpske ne smiju da budu uzaludne, te primarni cilj svih predstavnika vlasti i građana treba da bude opstanak i očuvanje Republike Srpske

– Republika Srpska je nastala kao životna potreba golog opstanka srpskog naroda zapadno od Drine. Ovo sveto mjesto, kao i sva ostala sveta mjesta širom Republike Srpske, na kojima je sahranjeno oko 23.000 boraca i  oko 4.000 civilnih žrtava rata, treba da nas vječno opominju da čuvamo teško stečenu slobodu i da, kad je riječ o opstanku Republike Srpske, ne smije da bude nikakvih kalkulacija – rekao je Vučetić.

Vučetić je naglasio da, bez obzira na političke razlike, primarni cilj svih, na svim nivoima vlasti, kao i svih građana, treba da bude očuvanje i jačanje Republike Srpske.

Osim predstavnika Gradske uprave, vijence su položili načelnici opština Sokolac Milovan Bjelica, Istočna Ilidža Marinko Božović, predstavnici Regionalne boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije i veterana odbrambeno-otadžbinskog rata.

Vijenac je položila i delegacija Srpske demokratske stranke koju je predvodio predsjednik stranke Mirko Šarović.