hirstpresKontraverzni britanski umjetnik izložbom želi podstaći na razmišljanje o religiji, ljubavi, umjestnosti i nauci.

Izložba britanskog umjetnika Damiena Hirsta, pod nazivom “Nova religija”, otvorena je u Banjoj Luci za predstavnike medija i umjetnike iz Bosne i Hercegovini.

“Novu religiju” Hirst je osmislio 2005. godine, a sadrži 44 grafike i četiri skulpture, kojima Hirst suprotstavlja znanost i religiju, pojasnio je kustos Paul Stolper, koji je ujedno i vlasnik galerije u Londonu, gdje je izložba prvi put predstavljena.

muzej_savremene_umjetnosti_damienhirstStolper je rekao da je zadovoljan prostorom u Muzeju savremenih umjetnosti Republike Srpske jer je jedini u Bosni i Hercegovini ispunio sve uslove, koje su tražili – od boje zidova, visine stropova i vrata, te vlažnosti zraka.

“Divno je vidjeti izložbu u ovom prostoru. Izgleda fantastično! Morate pogledati. Slao sam fotografije Damienu. Misli da izgleda nevjerovatno. Ovo je uspješna verzija ‘Nove religije'”, ukazuje Stolper.

Kontraverzni umjetnik

Organizatori izložbe – British Council i Muzej savremene umjetnosti ističu da je ovo prvi put da je Hirstova “Nova religija ” izložena u regiji, te da će za javnost izložba biti otvorena sutra. Autor neće doći na otvorenje.

“Jačanje saradnje između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta je nešto što je ustvari osnova i poenta našeg rada ovdje. Takođe, približiti ovu vrstu umjetnosti publici, dati im priliku da stvore svoj stav je isto tako veoma važna stvar”, rekla je Larisa Halilović, direktorica British Councila BiH.

Damien Hirst je dobitnik prestižne Turnerove nagrade i najznačajniji predstavnik umjetničkog pokreta Young British Artists u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kontraverzni umjetnik svojom izložbom želi potaknuti na razmišljanje o četiri važne stvari u životu: religiji, ljubavi, umjetnosti i znanosti, koje su, prema njegovim riječima, samo instrumenti koji pomažu pronaći svoj životni put.

Izložba Damiena Hirsta u Banjoj Luci će biti otvorena do 27. maja.

Izvor: Al Jazeera i agencije