Novo istraživanje Univerziteta Standford pokazuje kako cigarete imaju štetan učinak ne samo na zdravlje, već i karijeru.

pusenje_cigarete_01Naučnici  tvrde kako osobe ovisne o nikotinu teže pronalaze posao i zarađuju manje od osoba koje su nepušači.

– Opasnost koju cigarete imaju po zdravlje pušača poznata je već godinama,  naša studija pruža uvid u financijsku štetu koju pušenje izaziva, uticaj na uspjeh u zapošljavanju i razliku u zaradi – izjavila je voditeljica istraživanja dr. Judith Prochaska, prenose mediji.

Prochaska i njen tim ispitali su 131 pušača i 120 nepušača. Obje grupe na početku istraživanja bile su nezaposlene, a grupe su promatrane na početku studije, poslije šest mjeseci te nakon godinu dana.Studija je dizajnirana s ciljem da pušači i nepušači budu što sličniji u pogledu radne sposobnosti, ali i nakon kontroliranja ovih varijabli pušači su još uvijek bili u velikom nedostatku.

– Otkrili smo kako pušači puno teže pronalaze posao nego nepušači – kazala je dr. Prochaska. To isto potvrđuju i rezultati. Naime, nakon godine dana 56 posto nepušača te samo 27 posto pušača pronašlo je posao. Pušači su također u prosjeku zarađivali 5 dolara manje po satu od svojih zdravijih kolega.

Pušači su u prosjeku bili mlađi, slabijeg obrazovanja i lošijeg zdravstvenog stanja od nepušača, a takva razlika ističe Prochaska, može nepovoljno utjecati na osobu koja traži posao. Ipak, nije jasno da li je pušenje glavni uzrok nezaposlenosti, prenosi Fena.

ec0-620x350

– Ne znamo da li pušači teže pronalaze posao ili je vjerovatnije da izgube posao te da li nepušači počinju pušiti kada izgube posao – naglašava Prochaska. Njen tim trenutno radi na novome istraživanju koje će ispitati da li se osobe koje su uspješno pobijedile ovisnost o nikotinu lakše zapošljavaju.