Mlada karatistkinja sa Sokoca Isidora Borovčanin /17/zauzela je 13. mjesto na Svjetskom kupu – Drugo kolo Premijer lige za mlade u Umagu – i poslije tri kola bila jedini predstavnik šotokan stila iz BiH.

Trener Karate kluba “Glasinac” Miodrag Borovčanin, koji je i Isidorin otac, ističe da su joj, prema novim pravilima, nedostajala 0,2 poena da uđe u borbu za medalje, ali da je veoma zadovoljan postignutim jer je ovaj plasman svrstava među najbolje na svijetu u njenoj kategoriji.

On napominje da je Isidora nastupala u veoma jakoj konkurenciji, među 61 takmičarkom u kategoriji juniora od 16 do 18 godina, u kojoj se bori od prošle godine.

Borovčanin podsjeća da je na Svjetskom kupu Prvog kola Premijer lige za mlade, svjetskoj smotri mladih karatista, održanoj krajem maja u Bugarskoj, Isidora ušla među 16 najboljih i zauzela odlično 12. mjesto u konkurenciji kata – juniorke pojedinačno.

“Na oba takmičenja Isidora je u izuzetno jakoj konkurenciji porazila evropske osvajače medalja, pobjeđivala reprezentativke Francuske, Irana, Engleske, ali, prema novom sistemu suđenja, ostajala na 13. i 12. mjestu”, kaže trener Karate kluba “Glasinac”.

Isidora Borovčanin je na seniorskom prvenstvu BiH u aprilu u Sarajevu osvojila srebrnu medalju, i to nakon dva jaka vezana takmičenja, što govori o njenoj spremnosti i želji da bude u vrhu.

Ona je stalni reprezentativac Republike Srpske i BiH i sa sedam godina proglašena je perspektivnim mladim sportistom grada Istočno Sarajevo i opštine Sokolac.

Isidora se karateom bavi od šeste godine i nosilac je majstorskog zvanja – crni pojas prvi dan.

“Osvojila je više od 200 medalja na takmičenjima širom Balkana, a da je talentovan i perspektivan sportista pokazuje i interesovanje za njeno angažovanje u susjednim zemaljama”.

U proteklom dijelu sezone, Isidora je osvojila šest medalja, zlato na “Trofeju Bijeljine” i “19. TK openu” u Tuzli, srebro na “13. Ilidža openu”, te bronzu na Seniorskom prvenstvu BiH, “Zlatnom pojasu Čačka” i Prvenstvu Srpske za seniore u Banjaluci, gdje je kao juniorka bila treća.

Ona je postala prvak Balkana 2016. godine i Sokocu i Republici Srpskoj donijela istorijsku medalju, što, do sada, u kategoriji kata niko nije uspio.

Godinu kasnije bila je druga na Prvenstvu Balkana, te prvak Republike Srpske više godina uzastopno, a BiH – 2016. i 2017. godine u svojoj kategoriji.

Isidora Borovčanin je  učenica trećeg razreda Gimnazije u sokolačkom Srednjoškolskom centru, a sebe u budućnosti vidi kao uspješnog stomatologa.

U nizu medalja koje je osvojila na takmičenju, posebno mjesto, kako kaže, pripada onoj koju je osvojila na Svjetskom kupu Prvog kola Premijer lige u Sofiji, ali se najviše obradovala kada se okitila sa tri zlatne medalje na prošlogodišnjem međunarodnom takmičenju na Palama.

“Baviti se karateom ne znači samo trenirati i donositi medalje, nego i to da jačanjem fizičke sposobnosti jačam svoj duh i učim kako da istrajem u svemu”, kaže ova uspješna Sokočanka.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske  Isisdori je, na osnovu postignutih rezultata u sportu, odobrilo godišnju stipendiju.

Izvor: Srna