HUMANITARNI TURNIR U STONOM TENISU ODRZAN NA PALAMA

Humanitarni turnir u stonom tenisu na Palama

Direktor Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” Milenko Vujinović rekao je danas na Palama da projekat “Pruži mi šansu”, čija je vrijednost viša od 190.000 evra, jeste aktivno uključivanje djece sa intelektualnim teškoćama u sportske aktivnosti.
On je naveo da je u okviru projekta, čiji je cilj rušenje barijera u lokalnim zajednicama prema licima sa intelektualnim teškoćama, danas organizovano i takmičinje u stonom tenisu na kome učestvuje 45 takmičara.

“Projekat se realizuje već sedam mjeseci, a u okviru njega do sada su održana ukupno tri kampa“, rekao je Vujinović novinarima.

On je naveo da je, zahvaljujući ovom projektu, 60 sportista dobilo sportsku opremu, te da je sa pet organizacija u Republici Srpskoj organizovan kamp u boćanju, a da je kroz kampove do sada prošlo 181 djete.

Tehnički direktor “Specijalne olimpijade” Kada Delić Selimović izjavila je da će projekat “Pruži mi šans” biti prekretnica ne samo u ovoj olimpijadi, nego i u svim udruženjima.

“To je jedan od najsavremenijih projekata i pokušaj integracije osoba sa invaliditetom da kroz sport postanu ravnopravni članovi društva”, istakla je Selimovićeva.

Ona je naglasila da u Bih ima više od 20.000 lica sa ovim poteškoćama, te da su ove aktivnosti u sportskim dvoranama, terenima, centrima put da u budućnosti imaju daleko bolje rezultate u inkluziji djece sa ili bez invaliditeta.

Predsjednik Sportskog saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske Zdravko Kljajić rekao je da iz sportskog saveza u takmičenju na stonom tenisu učestvuju sekcije iz Gacka, Sokoca i Pala.

Kljajić je ocijenio da je jedan od ciljeva ostvaren samim izlaskom takmičara na ovo takmičenje i da se će kroz ovakve projekte sport i osobe sa poteškoćama “isplivati” i ići ka društvenom centru i dešavanjima.

Realizacija projekta “Pruži mi šansu” počela je u maju i trajaće do jula naredne godine, a finansira ga Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje BiH – Crna Gora, u saradnji sa NVO “Specijalna Olimpijada” iz Crne Gore i Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” sa Pala.

Projekat treba da omogući povećanje nivoa znanja učesnika kroz realizaciju praktičnih sportskih vještina i stvaranje okruženja u kome mladi mogu da uče jedni o drugima i prevaziđu sve barijere

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Sponzorisano