SAD bilježi najviši nivo gojaznosti među djecom i mladima, a Egipat među odraslima; u regiji su najgojazniji Slovenci.

Gojaznost je globalni problem koji danas pogađa jednog od deset stanovnika svijeta, povećava se kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama.

Ovaj problem više pogađa djecu nego odrasle osobe, pokazalo je istraživanje, u kome se navodi da je u svijetu gojazno više od 107 miliona djece i 603 miliona odraslih.

Istraživanje tima naučnika sa Univerziteta Washington u Seattleu pokazalo je da je gojaznost utrostručena među djecom i mladim ljudima u zemljama poput Kine, Brazila i Indonezije.

Te brojke su posebno uznemirujuće jer znače da je sve više mladih ljudi na putu da budu gojazne odrasle osobe, kod kojih će se razvijati bolesti kao što su dijabetes, srčana oboljenja i niz kancera, smatraju neki stručnjaci.

Istraživanje je objavljeno u junskom izdanju The New England Journal of Medicine i predstavljeno je na sastanku stručnjaka za nauku o ishrani u Stockholmu.

Istraživači su ispitivali 195 zemalja, iako podaci u mnogima od njih nisu kompletni ili ne postoje, pa su koristili pretpostavke i matematičke modele da bi upotpunili praznine.

Najveća stopa gojaznosti u Egiptu

U izvještaju se navodi da su stope gojaznosti udvostručene u 73 zemlje u periodu od 1980. do 2015. godine.

Među 20 najvećih zemalja, SAD ima najvišu stopu gojaznosti među djecom i mladima, a Bangladeš najmanju.

Egipat ima najvišu stopu gojaznosti među odraslima, a Vijetnam najmanju.

Najveću stopu među gojaznim u regiji bilježe Slovenija i Bosna i Hercegovina; u Sloveniji je gojazno 28 posto odraslih, a u Bosni i Hercegovini 26 posto.

U Hrvatskoj i Srbiji živi 24 posto gojaznih, dok je taj procent nešto manji u Crnoj Gori (22 posto) te u Makedoniji i Albaniji (po 21 posto).

Interaktivna mapa prikazuje procent gojaznih osoba među odraslim u svijetu.

Izvor: Al Jazeera