Matična biblioteka Istočno Sarajevo

poziva sve zainteresovane

na obilježavanje

Evropskog dana jezika 25. septembra 2015. godine u 13.00 časova.

Povodom Evropskog dana jezika Matična biblioteka će promovisati Školu starnih jezika i Odjeljenje strane knjige.

Program obilježavanja počinje u 13.00 časova, a učestvovaće djeca, polaznici škole stranih jezika, koju organizuje Matična biblioteka.

Za posjetioce Biblioteke, u petak, biće omogućen besplatan upis u biblioteku i poklon knjiga za svakog posjetioca.

Matična biblioteka već dvadeset godina uz svoju osnovnu djelatnost organizuje školu stranih jezika u kojoj polaznici mogu naučiti engeski, njemački, francuski, ruski, talijanski i španski.

Uz školu stranih jeziaka za odrasle organizujemo i školice za djecu koje su besplatne, a od ove godine, osim evropskih, djeca mogu naučiti i kineski jezik.  

Odjeljenje strane knjige raspolaže sa  8.000 knjiga na stranim jezicima, od čega su najveći i najtraženiji segmenat knjige na engleskom jeziku. Biblioteka u svom fondu baštini i knjige na francuskom jeziku, njemačkom, ruskom, italijanskom, grčkom inorveškom.

Odjeljenje posjeduje bogatu i vrijednu zbirku knjiga pisanu goticom.

 Učenje jezika je korisno za mlade i za starije – nikada nije kasno da se nauči novi jezik i uživa u mogućnostima koje učenje novog jezika pruža. Učenje drugih jezika pomaže da se bolje razumijemo i prevaziđemo kulturološke razlike, bilo da smo na odmoru ili živimo u drugoj zemlji.

Savjet Evrope je inicirao obilježavanje Evropskog dana jezika 2001. godine i od tada se on obeležava zajedno sa Evropskom unijom svake godine 26. septembra.

Evropa je bogata jezicima – postoji preko 200 evropskih jezika kao i mnogi drugi jezici koje govore građani porijeklom iz drugih zemalja. Jezička raznolikost je važna komponenta evropskih kultura i ona se mora održavati i njegovati.