Do kraja ove decenije Fiat će proizvoditi samo električne modele automobila, potvrdio je izvršni direktor Olivije Fransoa.

– Istražujemo područje održive mobilnosti za sve: ovo je naš najveći projekat. Između 2025. i 2030. godine naša će linija proizvoda postepeno postajati samo električna. To će biti radikalna promjena za Fiat- naveo je Fransoa u saopštenju.

Njegovo saopštenje upućeno je neposredno uoči Svjetskog dana zaštite životne sredine koji se danas obilježava.

Prije nešto više od godinu dana Fiat je predstavio svoj novi, potpuno električni 500e model, a Fransoa je naveo da je u finalnoj fazi razvoja i sportska električna Abart verzija za “500e”, prenosi portal Tanjug.

Ova najava je povezana sa sastankom koji je Fransoa imao sa arhitektom Stefanom Boerijem, možda najpoznatijim po rezidencijalnim kulama Bosko Vertikale u Milanu prekrivenim drvećem i rastinjem.

Njih dvojica razgovarali su o potrebi hitnih promijena u urbanim predjelima za koje je Boeri rekao da su odgovorne za 70 posto globalnih emisija CO2.

– Naša je dužnost da što prije na tržištu imamo ponudu električnih automobila koji ne koštaju više od onih s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem, a u skladu s padom troškova baterija-  rekao je Fransoa.

Pored toga, Fransoa je takođe rekao da će poznata krovna staza na staroj Fiatovoj fabrici Lingoto u Torinu uskoro dobiti i zelenu transformaciju u vidu visećih vrtova sa 28 000 sadnica.