Istočno Sarajevo – Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” biće otvoren 6. novembra u Istočnom Sarajevu projekcijom filma “Dnevnik mašinovođe”.

Riječ je o ostvarenju koje je ovogodišnji predstavnik Srbije za prestižnu nagradu “Oskar”. Premijeri u Istočnom Sarajevu prisustvovaće reditelj filma Miloš Radović i glumac i producent Lazar Ristovski, počasni gost ovogodišnjeg festivala.

Jubilarni, deseti festival trajaće do 11. novembra pod motom “Decenija filma”, u organizaciji produkcije “Prvi kadar”. Na ovogodišnji konkurs stiglo je 2.525 filmova, što je, kako kažu organizatori, rekordan broj i dokaz koliko je festival značajan među stvaraocima u svijetu.

– Publika će imati priliku da vidi izbor najboljih svjetskih filmova, nagrađivanih na najznačajnijim festivalima u svijetu, kao što su Kanski festival, Roterdam film festival, “Zlatni vitez”, “Berlinale”, Doha film festival i drugi – najavila je selektor i umjetnički direktor festivala Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Tvrdi da će ovogodišnja selekcija opravdati značaj jubilarnog izdanja.

– Širok izbor tema, koje se bave vodećim svjetskim problemima, kroz umjetničku vizuru dokumentarne i kratke igrane forme prikazaće nove priče autora iz cijelog svijeta. Pored bogatog takmičarskog programa, biće organizovani specijalni programi, edukativne projekcije, veče laureata, predavanja, promocije značajnih filmskih festivala iz regiona – kaže Mitrić-Štifanić.

Podsjeća da je “Prvi kadar” do sada imao i značajnu obrazovnu misiju u školovanju mlade bioskopske publike i filmskih stvaralaca kroz radionice dokumentarnog i animiranog filma, čime su stvoreni novi umjetnički potencijali.

– Značajno je što će ove godine u programu učestvovati i veliki broj ostvarenja domaće produkcije, čime se potvrđuje značaj festivala u afirmaciji filmskog stvaralaštva – istakla je Mitrić-Štifanić.

Pet selekcija

U zvanični takmičarski program selektovan je 51 film iz 30 zemalja, koji su raspoređeni u pet selekcija. Riječ je o selekcijama “U fokusu”, “Eks JU u fokusu”, “Kratke priče”, “Ključ za film” i “Novi pogledi”.

Izvor: Glassrpske.com