APPLEApple je oduvijek glasio kao odlično mjesto za zaposliti se, ali i kao tvrtka koja nikada ništa nije nudila na pladnju. Time je zato iskopao niz od nekih od najzaguljenijih pitanja koja tamo čekaju kandidate za radna mjesta.

Donosimo neka od njih.

– Kako biste objasnili osmogodišnjaku što je to modem ili ruter i koja mu je funkcija? – pitanje za kandidata za radno mjesto savjetnik za mušterije.

– Ko je vaš najbolji prijatelj? – osoba za savjetovanje mušterija u trgovini.

– Ako imate dva jaja i ako želite utvrditi koji je najviši sprat s kojega možete baciti jaje, a da se ne razbije, kako biste to provjerili? Koje je najoptimalnije rješenje? – stručnjak za softver.

– Opišite nam neki zanimljiv problem i kako biste ga riješili? – za isto radno mjesto.

– Koliko djece se rodi svakog dana? – kandidat za menadžera za globalnu nabavu.

– Imate 100 novčića položenih na stolu. 10 ih je okrenuto glavom prema gore, a 90 pismom prema gore. U poziciji ste da ne možete ni vidjeti ni osjetiti ni na bilo koji način registrovati koji je novčić u kakvoj poziciji. Morate podijeliti novčiće u dvije grupe, tako da u svakoj bude isti broj novčića s glavom prema gore – opet za stručnjaka za softver.

– Imate tri gajbe. U prvoj su jabuke, u drugoj naranče, u trećoj pomiješane jabuke i naranče, a na svakoj je pogrešna oznaka, jer je netko pomiješao tri naljepnice. Kako biste mogli odrediti sadržaj svih triju otvaranjem samo jedne i uzimanjem samo jedne voćke iz nje, bez da pogledate cijeli sadržaj? – stručnjak za softverska pitanja i odgovore.

– Imate problem s mušterijom koja je 20 minuta čekala bez da ju je iko poslužio i sad radi nered i prijeti da će svoj kompjuter kupiti kod Microsofta preko puta ili preko Best Buya. Riješite problem – prodavač.

– Jeste li pametni? – inženjer za usavršavanje.

– Stavite čašu s vodom na rotacijsku ploču gramofona i počnete je polako ubrzavati. Što će se dogoditi prvo, hoće li se proliti voda ili će čaša skliznuti s gramofina? – mašinski inženjer.

– Zašto bismo vas trebali zaposliti? – viši softverski inženjer.

– Šta je važnije, riješiti mušterijin problem ili mušteriji ostaviti dobar dojam o Appleu? – savjetnik za službu Apple kod kuće. – Zašto je Apple promijenio naziv iz Apple Computers Incorporated u Apple Inc.? – specijalist.

– Činite se prilično pozitivnom osobom. Kakve vas stvari oneraposlože? – specijalist za odnose s mušterijama.

– Pokažite mi kako biste mušteriju uvjerili da ste joj voljni pomoći, samo koristeći glas – savjetnik u službi nastava kod kuće. – Što vas je danas dovelo ovdje? – inženjer za softver.

– Koji vam je bio najbolji, a koji najgori dan u protekle četiri godine? – vođa inženjerskih projekata.

– Kad u neku Appleovu trgovinu uđete prvi put, što prvo primijetite? – prodavač.

– Zašto želite doći u Apple i što će vam nedostajati na vašem sadašnjem poslu ako vas Apple zaposli – softverski inženjer.

– Kako biste testirali toster? – inženjer za pitanja i odgovore o softveru.

Izvor:Express.hr