Udruženje Bit Alijansa, po prvi put u Bosni i Hercegovini organizirat će  u toku mjeseca avgusta, za djecu od 13 do 17 godina, besplatnu ljetnu školu programiranja – CoderDojo Sarajevo.

Svi oni koji žele otkriti svijet IT-a i programiranja, uz igru i zabavu mogu se prijaviti putem linka.

Ljetna škola za buduće programere bit će održana u saradnji sa studentima Prirodno-matematičkog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu po definisanom planu učenja koji definiše CoderDojo zajednica.

Sve CoderDojo škole programiranja su besplatne i baziraju se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. Škola će se održavati tokom četiri sedmice u ukupnom trajanju od 24 školska časa.

CoderDojo je svjetski pokret osnovan u Irskoj, s ciljem pružanja mogućnosti učenja programskih jezika već od najranijeg djetinjstva. Tokom 2016. godine više od 38. 000 djece je pohađalo CoderDojo škole  programiranja u više od 60 zemalja svijeta.

Udruženje Bit Alijansa ima u planu i u narednom periodu organizirati iste ili slične projekte u brojnim gradovima širom BiH. Na ovaj način, pokazuje svoju dugoročnu opredijeljenost za educiranje mladih, saradnju sa obrazovnim institucijama, te osnaživanje i unapređenje softverske industrije u našoj zemlji.