Olimpijski centar “Jahorina je aplicirao sa projektom  “Avanturistički park za djecu u prirodi” prema novoosnovanoj organizaciju ST-EP(Eliminacija siromaštva putem održivog turizma)  koja je formirana u okviru UNWTO. Sporazum o uspostavljanju Međunarodne organizacije ST-EP  potpisalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa 25.05.2015. godine.

Svjetska turistička organizacija UN-a je Olimpijskom centru „Jahorina” za podršku u razvoju turizmu  dodijelila sredstva u iznosu od 50.000 EUR za izgradnju avanturističkog parka za djecu na Jahorini.   Sa ciljem smanjenja siromaštva, povećanja broja radnih mjesta, unapređenja kvaliteta života u zajednici, te zaštite prirodnog i kulturnog nasleđa Olimpijski centar „Jahorina” nastoji da kroz projektne aktivnosti osnaži svoj turistički proizvod i upravo jedna od tih aktivnosti je bila ova projektna aplikacija prema UNWTO.

Dana, 27.11.2015., u Madridu je na svečanoj konferenciji generalnom direktoru Olimpijskog centra Jahorina, g. Lazarević Veliboru, i izvršnom direktoru za tehniku i staze, g. Lolović Branislavu svečano uručena nagrada za koju je najzaslužnija Vlada Republike Koreje. Konferenciji su prisustvovali Predsjedavajući ST-EP organizacije,  predstavnici Vlade Republike Koreje i generalni sekretar UNWTO-a, g. Taleb Rifai.

Vremenski rok za implementaciju projekta je juni 2016. godine, dok je najznačajniji dio avanturističkog parka za djecu tubing, koji će kao sadržaj biti dostupan kako u ljetnom tako i u zimskom periodu. Jahorini su neophodne dodatne investicije za razvoj cjelogodišnjeg turizma kako bi opravdala očekivanja svojih posjetilaca i opravdala ulogu lidera planinskog turizma u BiH.

S obzirom na činjenicu da mnogi ski centri u Evropi poslednjih godina imaju bolju posjećenost u ljetnom periodu te ostvaruju veći prihod, to opravdava inicijativu planinskih centara za razvijanje ljetnih sadržaja. Trend odmora na planini, koji zauzima značajno mjesto u svjetskoj turističkoj ponudi,  dolazi i na naše prostore te potvrđuje činjenicu da modernom čovjeku je neophodan povrtak prirodi, boravku na čistom vazduhu te kvalitetetan vid odmora daleko od buke i stresa uz atraktivne zabavne sadržaje.

 

 

 

Izvor: sarajevo-rs.com

Foto: oc jahorina