Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija ugostio je juče 22.02.2017. ambasadora Austrije u BiH Martina Pamera. Gradonačelnik je austrijskog ambasadora upoznao sa načinom na koji funkcioše vlast u Gradu Istočno Sarajevo i teritorijalnom organizacijom grada, te prirodnim i privrednim potencijalima kojima grad raspolaže.

Samardžija je Pamera upoznao i o  problemima sa kojima se grad susreće, te o budućim planovima. Razgovarano je o mogućim budućim oblicima saradnje između Istočnog Sarajeva i Ambasade Austrije u BiH i austrijskih privrednika.

Samardžija je zahvalio Pameru na razumijevanju austrijske Ambasade za probleme u BiH, posebno za interesovanje za područje grada Istočnog Sarajeva. „Upoznao sam ga i o situaciji u vezi sa konstituisanjem nove gradske skupštine i izboru organa vlasti do kojeg bi trebalo da dođe u narednih 15-ak dana“, rekao je Samardžija i izrazio nadu da će saradnja Istočnog Sarajeva i Ambasade Austrije biti nastavlјena i u narednom periodu.

Austrijski ambasador u BiH Martin Pamer rekao je da grad Istočno Sarajevo i opštine koje on obuhvata imaju veoma veliki potencijal, posebno kada je riječ o turizmu, ali i u ostalim privrednim granama. On je prilikom susreta sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva Nenadom Samardžijom rekao da je zbog toga bitna saradnja grada Istočnog Sarajeva i njegovih opština sa drugim opštinama, pa i onim u Federacije BiH.

Pamer je ocijenio da naročito velika perspektiva u toj saradnji postoji na području Trebevića.“Razgovarali smo i o saradnji opština iz BiH sa opštinama i lokalnim zajednicama u Austriji. Ubuduće ćemo raditi na njegovanju takvih kontakata“, rekao je Pamer.

Predsjednik Skupštine grada Miroslav Lučić., koji je prisustvovao sastanku, naglasio je da Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo aplicira i posreduje kod aplikacije drugih subjekata za određene razvojne projekte, te da bi, s tim u vezi, bilo dobro da ostvari kontakte sa određenim organizacijama iz Austrije ili drugim međunarodnim organizacijama koje su zainteresovane da investiraju u projekte u Istočnom Sarajevu.

Austrijski ambasador je, nakon razgovora sa gradskim rukovodstvom, u pratnji delegacije Gradske uprave, posjetio Osnovnu muzičku školu, Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo, Muzičku akademiju i crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Velјinama.

Pamer je, na kraju posjete Istočnom Sarajevu, izrazio zahvalnost domaćinima i obećao pomoć u posredovanju i uspostavlјanju kontakata koji mogu biti od koristi predstavnicima kulturnih i obrazovnih ustanova u našem gradu.

Izvor: Grad Istočno Sarajevo