Smijanje je jedan od najstarijih oblika istražavanja i sredstva komunikacije među ljudima.Mnogu je pisano o smehu, o tome kako je to pozitivno i zdravo za ljudski organizam ili koliko je dobro za opštog psihičkog stanja, ali jel znate ove zanimljive činjenice? Čitajte dalje i saznajte o čemu se radi.

smeenjee

1.Parovi koji se smeju zajedno,ostaju zajedno

Ova stara izreka nije fikcija,ali čista istina.Psiholozi sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju su napravili istraživanje i utvrdili da oni parovi koji se smeju zajedno u više prilikama,kad prolaze u sternim situacijama, bolje rešavaju problema, imaju veći smisao za humor i su generalno zadovoljni, a njihovi odnosi su dugotrajni.

2.Smijanje se nemože kontrolirati

Kada vidite druge ljude koji se iskreno smeje i vi počnete da se smejete, zar ne?To je zato što zvuk smeha aktivira deo u našem mozgu koji priprema mišiće lica za kretanje i jednostavno nemoguće zaustaviti reakciju.

Group-of-People-Laughing

3.Smijanje sagoreva kalorije

Smejte se šta više, zato što prema istraživanju iz Univerziteta Vanderbilt, samo 10 minuta smeha su dovoljni da se spali 50 kalorija. Takođe je otkriveno da smeh ubržava rad srca, a potrošeni kiseonika pri smeha podstiče gubitak viška kalorija.

4.Smijanje pomaže opšte stanje organizma

Brojne studije potvrđuju da smeh ima dobar uticaj na nas.Skoro i da ne postoi nijedan deo zdravlje za koi smeha nije pravi lek.Između ostalog, to poboljšava memoriju i druge moždane funkcije, pozitivno utiče na cirkulaciju krvi, imuniteta, nivoa šećera i olakšava san.

5.Smijanje nije povezano sa humorom

Smijanje nije posledica viceve i smešne stvari. Iako se misli da nema smijanje bez prvo da kažemo nešto smešno, situacija je zapravo suprotna.Više od 80% od “epizoda” od smeha nastaju kao rezultat na običnog razgovora.

Izvor:Od svega po malo