Za njihovo korištenje nemate izgovor, te je najbolje da ih odmah izbacite iz upotrebe

Sigurno ste znali da “pet otrova” djeluju na vaš organizam i koliko mogu biti opasni ukoliko ih konzumirate svaki dan. Ipak, za njihovo korištenje nemate izgovor, te je najbolje da ih odmah izbacite iz upotrebe.

RIZA

Bijela riža, rafinirane soli, pasterizovano kravlje mlijeko, rafinirani šećer i bijelo brašno su pet bijelih otrova, jer sadrže vrlo malo hranljivih materija, proteina i vitamina. Ako konzumirate ovih pet proizvoda svaki dan, vi ćete povećati rizik od hipertenzije, dijabetesa i drugih bolesti. Da li ste znali da ljudi koji jedu bijelu rižu pet puta nedjeljno, povećavaju do 17% rizik od dobijanja dijabetesa? Ovo je samo jedan primjer koliko ovi proizvodi mogu biti opasni i štetni .

Bijelo brašno: je skoro čist skrob i sadrži samo malu količinu hranljivih sastojaka originalnog zrna. Dodatni hemijski tretmani dovode do formiranja zrna proizvoda pod nazivom aloksan, koji se koristi u industriji za proizvodnju šećerne bolesti koji medicinski stručnjaci koriste u istraživanja kod zdravih miševa. Aloksan dijabetes prouzrokuje ogromne količine slobodnih radikala u beta ćelijama pankreasa, koje ih uništavaju.

Bijeli šećer: se ne može smatrati hranom, već kao čisto hemijska supstanca, koja je ekstrakovana iz biljnih izvora kao što su šećerne trske ili repa. Zatim, njegov sok se vadi u ovom procesu koji uklanja sve proteine vlaknima formiranje i 90% zdravih hranljivih sastojaka. Da biste uklonili tečnost (koju sadrži šećer), dodaju kreč, koji kreira alkalnu reakciju koja ubija skoro sve vitamine. Zatim se dodaje ugljen-dioksid za ubrzavanje procesa kreča.

Kravlje mlijeko: Proces pasterizacije može pomoći da mlijeko ima duži rok trajanja, ali su troškovi toga jako visoki. Njihov proces uklanja vrijedne količine enzima, vitamina A, C, B6 i B12, a u isto vrijeme, omogućavajući prijenos hormona i antibiotika u procesu mlijeka. Pasterizacija ubija korisne bakterije koje se mogu naći u sirovom mlijeku.

Bijela riža: može znatno da utiče na nivo šećera u krvi, što je rizik za dobijanje dijabetesa .Preradom se uklanja gornji sloj i klica, gdje u osnovi ostaje samo dio koji se sastoji uglavnom od škroba.

Rafinirana so: Ovaj proizvod povećava rizik od nekih kardiovaskularnih problema. Rafinirana so ima svoj dio štetnih nuspojava za one koji je koriste previše. Dok kuhinjska so ima jod, što je potrebno za vaše dobro zdravlje, mnogi obrađuju hranu koja u sebi ne sadrži jod. Fluor je još jedan dodatak uključen u rafinerijskom procesu u so, koji može biti loš za vas kada ga konzumirate previše, a kao posljedicu možete imati visok krvni pritisak.

Izvor:b92