Skoro je izvjesno da će prvi put načelnik Srebrenice biti Srbin. CIK BiH je nakon ponovnog brojanja samo potvrdila prijašnje rezultate, da Mladen Grujičić ima oko 2.000 glasova više od Ćamila Durakovića.

o, međutim, još ne mogu da prihvate bošnjački političari. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović pozvao je CIK da ponovo održi izbore u Srebrenici. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je takve izjave fašističkim, jer Izetbegović i Duraković ne mogu da prihvate da će Srbin da bude na čelu Srebrenice.

BiH je davno pokazala da u njoj nisu ravnopravni svi narodi, a posljednji primjer su izbori u Srebrenici. Komentarišući protivljenje bošnjačkih političara da za načelnika opštine Srebrenica bude izabran kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić samo zato što je Srbin, predsjednik Srpke je poručio da se takvim stavom ruši ustavni poredak zemlje koja počiva na ravnopravnosti polova.

– Ne mogu da se pomirim sa takvim negativnim stavovima prema Srbima i zaista mi nije jasno zašto niko od stranih diplomata i predstavnika EU nije osudio takve istupe – rekao je Dodik.

Zašto Srbin ne može da bude načelnik – pitanje je koje, izgleda, muči samo Srbe. Jer, upravo stav stranih diplomata i predstavnika EU je u ovom slučaju izostao. U suprotnom, svi bi se obrušili na Republiku Srpsku prijeteći sankcijama, uvjeren je Dodik.

– Strane diplomate koje dolaze iz zemalja sa najvišim demokratskim vrijednostima nijemo gledaju napade na srpskog kandidata koji je dobio legalnu podršku većine naroda – kaže predsjednik Srpske.

Iako Izetbegović i SDA tvrde da su veliki pobjednici na lokalnim izborima, Srebrenica pokazuje upravo suprotno i ponovno prizivanje na izbore u ovoj opštini samo je potvrda toga. Sada svu krivicu pokušavaju da svale na Milorada Dodika i Republiku Srpsku.

– Izetbegović pokušava da se putem svog suda i tužilaštva obračunava sa Miloradom Dodikom. To znamo i to nije ništa novo, jer to radi već duže. Međutim, to je najbolji način da mu Sud i Tužilaštvo BiH propadnu – naveo je Dodik.

Od BiH danas više niko nema koristi, osim nekoliko idealista, i u budućnosti postoje samo dva scenarija – izgradnja BiH uz poštovanje volje svih građana ili ona više neće postojati, smatra predsjednik Srpske. On je istakao i da, ukoliko se ne postigne konsenzus između muslimana, Srba i Hrvata, “BiH će nestati”.

Izvor: RTRS