prko

Na današnjoj pres konferenciji na kojoj je prezentovan izvještaj o radu Centra u prva tri mjeseca tekuće godine, načelnik Centra Srpko Kosorić  naglasio je da  je zadovoljan radom policije  i postignutim rezultatima u prvom tromjesečju.

„Organizacione jedinice CJB Istočno  Sarajevo u izvještajnom periodu registrovale su 177 krivičnih djela (za 18,81% manje u odnosu na uporedni period), te podnijele 142 izvještaja protiv 157 lica. Od 67 krivičnih djela po nepoznatom počiniocu rasvijetljeno je 46, tako da koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 86,18, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 64,78“, rekao je Kosorić.

U oblasti opšteg kriminaliteta registrovano je 135 krivičnih djela, (za 23,3%  manje u odnosu na uporedni period),  a smanjen je i broj krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata za 34,31%.

Načelnik Kosorić je istakao da je u oblasti privrednog kriminaliteta obrađeno  30  krivičnih djela, te podneseno 14 izvještaja protiv 29 lica.  Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi  491.704,54 KM, dok je iznos  protivpravo stečene imovinske  koristi 210.690,58  KM.

U prva tri mjeseca tekuće godine na području Centra  registrovana su 84 narušavanja javnog reda i mira ili 13,4% manje u odnosu na uporedni period,  od kojih nijedno nije bilo u većem obimu.

U oblasti bezbjednosti  saobraćaja  dogodilo se 257 saobraćajnih nezgoda (7,53% više u odnosu na prva tri mjeseca prošle godine), od kojih  dvije  saobraćajne nezgode u kojima su  smrtno stradala dva lica, rečeno je na današnjoj pres konferenciji. Iz saobraćaja je isključeno 629 vozača ili 15,84% više u odnosu na uporedni period, te 269 vozila. Načelnik je rekao da su vozači  najčešće isključivani zbog vožnje pod uticajem alkohola (485) i zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava.

Na kraju pres konferencije načelnik Kosorić je istakao da su na području Centra tokom  prva tri mjeseca tekuće godine  izvedene 144  operativno taktičke  mjere i radnje što u odnosu na uporedni period  predstavlja znatno  povećanje za  čak 112 %.

„I u narednom periodu  radićemo na preventivnim aktivnostima, kao i na preduzimanju  pojačanih mjera i aktivnosti  koje su u našem dosadašnjem radu rezultirale smanjenjem broja krivičnih djela u svim segmentima, a povećanom rasvijetljenošću“,  rekao je Kosorić.