ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО  – Начелник Општине Источно  Ново Сарајево Љубиша Ћосић, уочи отварања 14. Међународног фолмског фестивала „Први кадар“ оцјенио је да и ове године овај претсижни фестивалн наставља са успјешном  мисијом децентрализације културе и афирмацијом филмске умјетности у Републици Српској.

Према његовим ријечима, одржавање Фестивала у два града, Источном Сарајеву и Зворнику, значајно доприноси развоју кинематографије у Републици Српској, али и стварању чврстих веза међу градовима.

Он истиче да је, као и свих 13. претходних година, веома битно да, без обзира на епидемију вируса корона организатори „Првог кадра“ не одустају у своји мисији популаризације и развоја филмске умјетности и културе уопште у Републици Српској, у чему имају значајну и континуирану подршку локалних заједница, посебно града Зворника и општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа.

„Организатори Фестивала увјерили су ме да ћемо и ове године имати сјајан филмски фестивал и серијал, првенствено,  домаћих документарних и играних филмова, и мислим да та остварења, која ћемо понудити публици у складу са епидемиолошим мјерама, завређују пажњу свих нас и вриједна су очекивања љубитеља филма у овом дијелу Републике Српске“, каже Ћосић

Он је апострофирао чињеницуда ће све пројекције филмова бити бесплатне, и биће организоване у условима који су прописани препорукама надлежних органа који воде рачуна о епидемији вируса корона у Републици Српској.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић рекао је да је ово трећи пут да град Зворник дијели улогу домаћина Фестивала са Источним Новим Сарајевом.

„Веома смо поносни на то, поготово имајући у виду ситуацију са епидемијом вируса корона и чињеницом да је култура између осталих највише погођена тим проблемом“, каже Стевановић.

Он сматра да је ова манифестација добра прилика за ублажавање посљедица на свеопшту културу и да грађанима у овим неизвјесним временима буде пружена могућност да уживају у изузетним остварењима.

Стевановић је позвао своје суграђане да, поштујући превентивне епидемиолошке мјере, дођу и уживају у пројекцијама и осталим садржајима Фестивала документарног филма у Зворнику“.